Snadná prevence rakoviny tlustého střeva
74
Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.
Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji rakoviny tlustého střeva než ženy. Většina případů rakoviny tlustého střeva začíná jako malé, nerakovinné shluky buněk známé jako polypy. V průběhu času se některé z těchto polypů mohou stát rakovinnými. Rakovina tlustého střeva se může vyvinout, když jsou buňky tlustého střeva vystaveny chemikáliím nebo karcinogenům, které poškozují buněčnou DNA, což vede k mutacím. Buňky s mutacemi se mohou změnit na rakovinné a začít se rychle reprodukovat. Stravou k prevenci rakoviny tlustého střeva Bylo prokázáno, že strava a životní styl hrají důležitou roli při snižování rizika a oddalování nástupu mnoha typů rakoviny. Riziko vzniku rakoviny tlustého střeva lze snížit začleněním správných potravin do jídelníčku a vyloučením těch škodlivých. Zní to jednoduše a jednoduché to také je. Mnohé studie prokázaly, že strava bohatá na vlákninu, vápník, vitamín D, selen, vitamín E a beta-karoten snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Na druhé straně nadměrná a nestřídmá konzumace červeného masa a potravin bohatých na omega-6 mastné kyseliny, nasycených tuků, průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaného cukru a alkoholu zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Řízek si tedy určitě dopřát můžete, ovšem ne ten vymáchaný ve fritéze, jak to nabízí většina tuzemských kouzelníků s vařečkou. A k řízku ideálně dostatek zeleniny. Vláknina podporuje růst dobrých bakterií v tlustém střevě, které se vážou na určité karcinogeny a brání jejich aktivaci v tlustém střevě. Celá zrna, luštěniny, ovoce a zelenina jsou dobrým zdrojem vlákniny. Vápník váže žlučové soli, které mohou být přeměněny některými střevními bakteriemi na karcinogeny. Vápník tedy snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Beta-karoten, selen a vitamín E jsou tři živiny, které fungují jako silné antioxidanty proti rakovině. Žluté, červené a oranžové ovoce a zelenina – jako je mrkev, kapie, pomeranče, dýně a tykev – jsou bohaté na beta-karoten. Mezi potraviny bohaté na selen patří houby, fazole a listová zelenina. Mezi potraviny bohaté na vitamín E patří ořechy, olejnatá semena, rostlinné oleje a celozrnné výrobky. Všechny tyto potraviny by proto měly být nedílnou součástí jídelníčku jako prevence rakoviny tlustého střeva. Brukvovitá zelenina , jako je zelí, brokolice, květák, růžičková kapusta nebo ředkvičky, obsahující sloučeniny, které mohou být účinné při prevenci rozvoje nádorů v tlustém střevě. Konzumace potravin bohatých na kyselinu listovou (folát), jako je listová zelenina, pomeranče, ořechy a luštěniny, může pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Vysoký obsah omega 3 mastných kyselin ve vlašských ořechách, tučných rybách, jako je losos, makrela a lněná semínka mohou také pomoci v boji proti tvorbě nádorů v tlustém střevě. Prospěšná je také střídmá konzumace mono-nenasycených mastných kyselin, které se nacházejí v arašídech, olivovém oleji a oleji z rýžových otrub. Potraviny bohaté na allium, jako je cibule, česnek, pórek a pažitka, se velmi doporučují, protože obsahují organické sloučeniny síry, které jsou nápomocné při prevenci rakoviny tlustého střeva. Vaření masa s cibulí nebo česnekem snižuje účinek potenciálních karcinogenů, zejména heterocyklických aminů, které vznikají při tepelné úpravě masa. A to už se vyplatí. I za cenu ke stropu létajících peřin. Kurkumin v kurkumě, gingerol v zázvoru, limonoidy přítomné v citrusových plodech a falcarinol v mrkvi mohou také pomoci snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Lidé s jídelníčkem bohatým na tučná a kalorická jídla mají dvojnásobné riziko vzniku rakoviny tlustého střeva ve srovnání s těmi, kteří se vyhýbají nadměrnému příjmu tuků a kalorií. Nadměrný příjem cukru snižuje správné fungování imunitního systému, což má za následek neschopnost imunitního systému detekovat a ničit rakovinné buňky. Jak bylo zmíněno v úvodu, není to tak složité. Vyhněte se rafinovaným potravinám, nadměrnému příjmu cukru a vyhoďte fritézu. Fotka od suraj gputa z Pixabay Fotka od OpenClipart-Vectors z Pixabay Fotka od kruszyzna0 z Pixabay
425
Nedávné oznámení rodiny Bruce Willise, že herci byla diagnostikována afázie, upozornilo na poruchu řeči, který je poměrně častá, ale není příliš známá široké veřejnosti. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) vyzývá média, aby hledala informace o tomto stavu založené na důkazech – a zdůrazňuje, že léčba je dostupná u logopedů. Přinášíme některé informace vztahující ...
372
Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.
Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto...
455
Čokoláda. Většina z nás ji miluje. A děláme dobře, protože čokoláda alespoň jednou týdně snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a tím přispívá k naší lepší zdravotní kondici.
To potvrzuje studie zveřejněná v European Journal of Preventive Cardiology. „ Naše studie naznačuje, že čokoláda pomáhá udržovat naše cévy zdravé." řekl autor studie Dr. Chayakrit Krittanawong of Baylor...
541
Otázka je jednodušší než odpověď. Co člověk to názor. Na internetu naleznete velké množství zaručených rad jaké ovoce je to nej. V našem článku se budeme věnovat ovoci, které je běžně dostupné v obchodech. Dnes je již známé průměrné množství vitamínů, minerálních látek a stopových a ostatních prvků v jednotlivých druzích ovoce. Jejich jednotlivé množství samozřejmě záleží...