hlavni_strana

registrace

  • Snadná prevence rakoviny tlustého střeva

    73

    Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.

    vp108_tl_st_uv

    Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji rakoviny tlustého střeva než ženy. Většina případů rakoviny tlustého střeva začíná jako malé, nerakovinné shluky buněk známé jako polypy. V průběhu času se některé z těchto polypů mohou stát rakovinnými. Rakovina tlustého střeva se může vyvinout, když jsou buňky tlustého střeva vystaveny chemikáliím nebo karcinogenům, které poškozují buněčnou DNA, což vede k mutacím. Buňky s mutacemi se mohou změnit na rakovinné a začít se rychle reprodukovat. Stravou k prevenci rakoviny tlustého střeva Bylo prokázáno, že strava a životní styl hrají důležitou roli při snižování rizika a oddalování nástupu mnoha typů rakoviny. Riziko vzniku rakoviny tlustého střeva lze snížit začleněním správných potravin do jídelníčku a vyloučením těch škodlivých. Zní to jednoduše a jednoduché to také je. Mnohé studie prokázaly, že strava bohatá na vlákninu, vápník, vitamín D, selen, vitamín E a beta-karoten snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Na druhé straně nadměrná a nestřídmá konzumace červeného masa a potravin bohatých na omega-6 mastné kyseliny, nasycených tuků, průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaného cukru a alkoholu zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Řízek si tedy určitě dopřát můžete, ovšem ne ten vymáchaný ve fritéze, jak to nabízí většina tuzemských kouzelníků s vařečkou. A k řízku ideálně dostatek zeleniny. Vláknina podporuje růst dobrých bakterií v tlustém střevě, které se vážou na určité karcinogeny a brání jejich aktivaci v tlustém střevě. Celá zrna, luštěniny, ovoce a zelenina jsou dobrým zdrojem vlákniny. vp108_kapusta Vápník váže žlučové soli, které mohou být přeměněny některými střevními bakteriemi na karcinogeny. Vápník tedy snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Beta-karoten, selen a vitamín E jsou tři živiny, které fungují jako silné antioxidanty proti rakovině. Žluté, červené a oranžové ovoce a zelenina – jako je mrkev, kapie, pomeranče, dýně a tykev – jsou bohaté na beta-karoten. Mezi potraviny bohaté na selen patří houby, fazole a listová zelenina. Mezi potraviny bohaté na vitamín E patří ořechy, olejnatá semena, rostlinné oleje a celozrnné výrobky. Všechny tyto potraviny by proto měly být nedílnou součástí jídelníčku jako prevence rakoviny tlustého střeva. Brukvovitá zelenina , jako je zelí, brokolice, květák, růžičková kapusta nebo ředkvičky, obsahující sloučeniny, které mohou být účinné při prevenci rozvoje nádorů v tlustém střevě. vp108_kapusta Konzumace potravin bohatých na kyselinu listovou (folát), jako je listová zelenina, pomeranče, ořechy a luštěniny, může pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Vysoký obsah omega 3 mastných kyselin ve vlašských ořechách, tučných rybách, jako je losos, makrela a lněná semínka mohou také pomoci v boji proti tvorbě nádorů v tlustém střevě. Prospěšná je také střídmá konzumace mono-nenasycených mastných kyselin, které se nacházejí v arašídech, olivovém oleji a oleji z rýžových otrub. Potraviny bohaté na allium, jako je cibule, česnek, pórek a pažitka, se velmi doporučují, protože obsahují organické sloučeniny síry, které jsou nápomocné při prevenci rakoviny tlustého střeva. Vaření masa s cibulí nebo česnekem snižuje účinek potenciálních karcinogenů, zejména heterocyklických aminů, které vznikají při tepelné úpravě masa. A to už se vyplatí. I za cenu ke stropu létajících peřin. Kurkumin v kurkumě, gingerol v zázvoru, limonoidy přítomné v citrusových plodech a falcarinol v mrkvi mohou také pomoci snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Lidé s jídelníčkem bohatým na tučná a kalorická jídla mají dvojnásobné riziko vzniku rakoviny tlustého střeva ve srovnání s těmi, kteří se vyhýbají nadměrnému příjmu tuků a kalorií. Nadměrný příjem cukru snižuje správné fungování imunitního systému, což má za následek neschopnost imunitního systému detekovat a ničit rakovinné buňky. Jak bylo zmíněno v úvodu, není to tak složité. Vyhněte se rafinovaným potravinám, nadměrnému příjmu cukru a vyhoďte fritézu. Fotka od suraj gputa z Pixabay Fotka od OpenClipart-Vectors z Pixabay Fotka od kruszyzna0 z Pixabay


    Další články z kategorie

    138

    Suvod

    Spánek je pro naše tělo nezbytný. Během spánku dochází k procesům, které se dají ve zkratce a s trochou nadsázky nazvat jako noční servis. Nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek vede k výraznému snížení kvality života a každý kdo někdy špatně spal ví, že to není nic příjemného. Oproti tomu dobře vyspalého jedince poznáte jednoduše. Většinou je veselý,svěží a trousí nevhodné...

    128

    spermie

    Neplodnost podle Světové zdravotnické organizace nyní postihuje každý šestý pár v reprodukčním věku a celosvětově neustále roste. Zhruba v polovině případů je chyba na straně mužů. Výzkumnice a profesorka z Université de Montréal, Sarah Kimmins a 25 mezinárodních odborníků zdůrazňuje, že muži mají právo na smysluplnou a cílenou léčbu, stejně tak jako na správné určení diagnózy....

    159

    potraviny bohaté na selen

    Selen je důležitý stopový minerální prvek, který je pro člověka nepostradatelný. Jeho nedostatek může vést k zastavení růstu, vypadávání vlasů, únavě, snížení funkce štítné žlázy, obtížím s trávením a zažíváním nebo problémům s játry.


    Je přítomen v půdě a odtud se dostává do potravin při pěstování rostlin v půdě bohaté na selen. Lidské tělo dostává svou denní...

    218

    uvod

    Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.


    Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz