Snadná prevence rakoviny tlustého střeva
74
Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.
Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji rakoviny tlustého střeva než ženy. Většina případů rakoviny tlustého střeva začíná jako malé, nerakovinné shluky buněk známé jako polypy. V průběhu času se některé z těchto polypů mohou stát rakovinnými. Rakovina tlustého střeva se může vyvinout, když jsou buňky tlustého střeva vystaveny chemikáliím nebo karcinogenům, které poškozují buněčnou DNA, což vede k mutacím. Buňky s mutacemi se mohou změnit na rakovinné a začít se rychle reprodukovat. Stravou k prevenci rakoviny tlustého střeva Bylo prokázáno, že strava a životní styl hrají důležitou roli při snižování rizika a oddalování nástupu mnoha typů rakoviny. Riziko vzniku rakoviny tlustého střeva lze snížit začleněním správných potravin do jídelníčku a vyloučením těch škodlivých. Zní to jednoduše a jednoduché to také je. Mnohé studie prokázaly, že strava bohatá na vlákninu, vápník, vitamín D, selen, vitamín E a beta-karoten snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Na druhé straně nadměrná a nestřídmá konzumace červeného masa a potravin bohatých na omega-6 mastné kyseliny, nasycených tuků, průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaného cukru a alkoholu zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Řízek si tedy určitě dopřát můžete, ovšem ne ten vymáchaný ve fritéze, jak to nabízí většina tuzemských kouzelníků s vařečkou. A k řízku ideálně dostatek zeleniny. Vláknina podporuje růst dobrých bakterií v tlustém střevě, které se vážou na určité karcinogeny a brání jejich aktivaci v tlustém střevě. Celá zrna, luštěniny, ovoce a zelenina jsou dobrým zdrojem vlákniny. Vápník váže žlučové soli, které mohou být přeměněny některými střevními bakteriemi na karcinogeny. Vápník tedy snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Beta-karoten, selen a vitamín E jsou tři živiny, které fungují jako silné antioxidanty proti rakovině. Žluté, červené a oranžové ovoce a zelenina – jako je mrkev, kapie, pomeranče, dýně a tykev – jsou bohaté na beta-karoten. Mezi potraviny bohaté na selen patří houby, fazole a listová zelenina. Mezi potraviny bohaté na vitamín E patří ořechy, olejnatá semena, rostlinné oleje a celozrnné výrobky. Všechny tyto potraviny by proto měly být nedílnou součástí jídelníčku jako prevence rakoviny tlustého střeva. Brukvovitá zelenina , jako je zelí, brokolice, květák, růžičková kapusta nebo ředkvičky, obsahující sloučeniny, které mohou být účinné při prevenci rozvoje nádorů v tlustém střevě. Konzumace potravin bohatých na kyselinu listovou (folát), jako je listová zelenina, pomeranče, ořechy a luštěniny, může pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Vysoký obsah omega 3 mastných kyselin ve vlašských ořechách, tučných rybách, jako je losos, makrela a lněná semínka mohou také pomoci v boji proti tvorbě nádorů v tlustém střevě. Prospěšná je také střídmá konzumace mono-nenasycených mastných kyselin, které se nacházejí v arašídech, olivovém oleji a oleji z rýžových otrub. Potraviny bohaté na allium, jako je cibule, česnek, pórek a pažitka, se velmi doporučují, protože obsahují organické sloučeniny síry, které jsou nápomocné při prevenci rakoviny tlustého střeva. Vaření masa s cibulí nebo česnekem snižuje účinek potenciálních karcinogenů, zejména heterocyklických aminů, které vznikají při tepelné úpravě masa. A to už se vyplatí. I za cenu ke stropu létajících peřin. Kurkumin v kurkumě, gingerol v zázvoru, limonoidy přítomné v citrusových plodech a falcarinol v mrkvi mohou také pomoci snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Lidé s jídelníčkem bohatým na tučná a kalorická jídla mají dvojnásobné riziko vzniku rakoviny tlustého střeva ve srovnání s těmi, kteří se vyhýbají nadměrnému příjmu tuků a kalorií. Nadměrný příjem cukru snižuje správné fungování imunitního systému, což má za následek neschopnost imunitního systému detekovat a ničit rakovinné buňky. Jak bylo zmíněno v úvodu, není to tak složité. Vyhněte se rafinovaným potravinám, nadměrnému příjmu cukru a vyhoďte fritézu. Fotka od suraj gputa z Pixabay Fotka od OpenClipart-Vectors z Pixabay Fotka od kruszyzna0 z Pixabay
166
Odhaduje se, že až 31 % celosvětové populace má metabolický syndrom způsobený třemi nebo více nezdravými vlastnostmi. Výzkumy naznačují, že miliony dospělých ve středním věku, kteří mají nadváhu a mají i mírně zvýšený krevní tlak, hladinu cholesterolu nebo glukózy, mají o třetinu vyšší pravděpodobnost, že zemřou dříve.
Také čelí o 35 % vyššímu riziku infarktu nebo mrtvice a...
292
Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku v některých druzích ovoce, může pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění. Výběr správného ovoce dokáže udržet váš krevní tlak pod kontrolou. Samozřejmostí je také zdravý životní styl a dostatek pohybu. Pokud tedy nechcete skončit ve frontě na prášky v lékárně, je dobré osvojit si několik běžných, ale často...
243
Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.
Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...
460
Je známo, že mnohá chronická onemocnění, včetně rakoviny, respiračních onemocnění, cukrovky a srdečních chorob, jsou častější u mužů. Často to souvisí s jejich životním stylem, ale ne vždy. Existují potraviny, tzv. superpotraviny, které mohou mužům pomoci k lepšímu zdraví.
Dobou zprávou je, že jsou to potraviny většinou chutné a běžně dostupné v obchodech. Častá konzumace těchto...