hlavni_strana

registrace

  • Snadná prevence rakoviny tlustého střeva

    74

    Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.

    vp108_tl_st_uv

    Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji rakoviny tlustého střeva než ženy. Většina případů rakoviny tlustého střeva začíná jako malé, nerakovinné shluky buněk známé jako polypy. V průběhu času se některé z těchto polypů mohou stát rakovinnými. Rakovina tlustého střeva se může vyvinout, když jsou buňky tlustého střeva vystaveny chemikáliím nebo karcinogenům, které poškozují buněčnou DNA, což vede k mutacím. Buňky s mutacemi se mohou změnit na rakovinné a začít se rychle reprodukovat. Stravou k prevenci rakoviny tlustého střeva Bylo prokázáno, že strava a životní styl hrají důležitou roli při snižování rizika a oddalování nástupu mnoha typů rakoviny. Riziko vzniku rakoviny tlustého střeva lze snížit začleněním správných potravin do jídelníčku a vyloučením těch škodlivých. Zní to jednoduše a jednoduché to také je. Mnohé studie prokázaly, že strava bohatá na vlákninu, vápník, vitamín D, selen, vitamín E a beta-karoten snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Na druhé straně nadměrná a nestřídmá konzumace červeného masa a potravin bohatých na omega-6 mastné kyseliny, nasycených tuků, průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaného cukru a alkoholu zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Řízek si tedy určitě dopřát můžete, ovšem ne ten vymáchaný ve fritéze, jak to nabízí většina tuzemských kouzelníků s vařečkou. A k řízku ideálně dostatek zeleniny. Vláknina podporuje růst dobrých bakterií v tlustém střevě, které se vážou na určité karcinogeny a brání jejich aktivaci v tlustém střevě. Celá zrna, luštěniny, ovoce a zelenina jsou dobrým zdrojem vlákniny. vp108_kapusta Vápník váže žlučové soli, které mohou být přeměněny některými střevními bakteriemi na karcinogeny. Vápník tedy snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Beta-karoten, selen a vitamín E jsou tři živiny, které fungují jako silné antioxidanty proti rakovině. Žluté, červené a oranžové ovoce a zelenina – jako je mrkev, kapie, pomeranče, dýně a tykev – jsou bohaté na beta-karoten. Mezi potraviny bohaté na selen patří houby, fazole a listová zelenina. Mezi potraviny bohaté na vitamín E patří ořechy, olejnatá semena, rostlinné oleje a celozrnné výrobky. Všechny tyto potraviny by proto měly být nedílnou součástí jídelníčku jako prevence rakoviny tlustého střeva. Brukvovitá zelenina , jako je zelí, brokolice, květák, růžičková kapusta nebo ředkvičky, obsahující sloučeniny, které mohou být účinné při prevenci rozvoje nádorů v tlustém střevě. vp108_kapusta Konzumace potravin bohatých na kyselinu listovou (folát), jako je listová zelenina, pomeranče, ořechy a luštěniny, může pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Vysoký obsah omega 3 mastných kyselin ve vlašských ořechách, tučných rybách, jako je losos, makrela a lněná semínka mohou také pomoci v boji proti tvorbě nádorů v tlustém střevě. Prospěšná je také střídmá konzumace mono-nenasycených mastných kyselin, které se nacházejí v arašídech, olivovém oleji a oleji z rýžových otrub. Potraviny bohaté na allium, jako je cibule, česnek, pórek a pažitka, se velmi doporučují, protože obsahují organické sloučeniny síry, které jsou nápomocné při prevenci rakoviny tlustého střeva. Vaření masa s cibulí nebo česnekem snižuje účinek potenciálních karcinogenů, zejména heterocyklických aminů, které vznikají při tepelné úpravě masa. A to už se vyplatí. I za cenu ke stropu létajících peřin. Kurkumin v kurkumě, gingerol v zázvoru, limonoidy přítomné v citrusových plodech a falcarinol v mrkvi mohou také pomoci snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Lidé s jídelníčkem bohatým na tučná a kalorická jídla mají dvojnásobné riziko vzniku rakoviny tlustého střeva ve srovnání s těmi, kteří se vyhýbají nadměrnému příjmu tuků a kalorií. Nadměrný příjem cukru snižuje správné fungování imunitního systému, což má za následek neschopnost imunitního systému detekovat a ničit rakovinné buňky. Jak bylo zmíněno v úvodu, není to tak složité. Vyhněte se rafinovaným potravinám, nadměrnému příjmu cukru a vyhoďte fritézu. Fotka od suraj gputa z Pixabay Fotka od OpenClipart-Vectors z Pixabay Fotka od kruszyzna0 z Pixabay


    Další články z kategorie

    266

    nealko_cervene

    Pití červeného vína významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho pravidelných konzumentů vína se po přečtení této úvodní věty jistě zaraduje. Bohužel, neoprávněně. Červené víno opravdu zmírňuje riziko onemocnění srdce a cév. To nealkoholické.


    Studie publikovaná v časopise American Heart Association Journal Circulation Research tvrdí, že nealkoholické červené víno je...

    261

    met_syndrom (1)

    Nová studie objevila souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem u dospívajících. Metabolický syndrom mládeže je stav, který předvídá výrazně zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Studii provedli vědci z University of Georgia.


    Výsledky odhalily souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem mládeže – stavem, který předpovídá podstatně zvýšené...

    358

    vita_b_alzheimer

    Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.


    Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...

    332

    kava_dva (3)

    Pití dvou až tří šálků kávy každý den nejen snižuje riziko srdečních onemocnění, ale prodlužuje život, odhaluje nová studie, jejíž výsledky byly prezentovány na 71. výročním vědeckém zasedání American College of Cardiology. Tyto trendy platí pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním i bez něj.


    Výzkumníci uvedli, že tyto analýzy – největší zkoumající potenciální roli kávy při...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz