Zdravotní benefity rybího masa
77
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od dětského astmatu po rakovinu prostaty. Pravidelná konzumace ryb může snížit riziko různých onemocnění a poruch, zejména: Astma U dětí, které jedí ryby, může být menší pravděpodobnost vzniku astmatu. Mozek a oči Ryby bohaté na omega 3 mastné kyseliny mohou přispívat ke zdraví mozkové tkáně a sítnice oka. Rakovina Omega 3 mastné kyseliny v rybách mohou snížit riziko mnoha typů rakoviny o 30 až 50 procent, zejména dutiny ústní, jícnu, tlustého střeva, prsu, vaječníků a prostaty. Kardiovaskulární onemocnění Konzumace ryb každý týden snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice tím, že snižuje krevní sraženiny a záněty, zlepšuje elasticitu cév, snižuje krevní tlak, snižuje hladinu krevních tuků a zvyšuje „dobrý“ cholesterol. Demence Starší lidé, kteří jedí ryby nebo mořské plody alespoň jednou týdně, mohou mít nižší riziko rozvoje demence, včetně Alzheimerovy choroby. Deprese Lidé, kteří pravidelně jedí ryby, mají nižší výskyt depresí (deprese souvisí s nízkou hladinou omega 3 mastných kyselin v mozku). Diabetes neboli cukrovka Pravidelná konzumace ryb, může pomoci lidem s cukrovkou řídit hladinu cukru v krvi. Zrak Kojené děti matek, které jedí ryby, mají lepší zrak, díky omega 3 mastným kyselinám přenášeným v mateřském mléce. Zánětlivé stavy Pravidelná konzumace ryb může zmírnit příznaky revmatoidní artritidy, psoriázy a autoimunitních onemocnění. Předčasně narozené děti Konzumace ryb během těhotenství může pomoci snížit riziko předčasně narozeného dítěte. Mezi zdravé způsoby, jak si vychutnat ryby, patří pečené, pošírované, grilované a dušené formy úpravy rybích pokrmů. Naopak smažená ryba ve fritéze, své zdravotní výhody z velké části ztrácí. Pravidelná konzumace rybího masa nabízí mnohé zdravotní výhody, to je nesporné. Jen je škoda, že v našich obchodech je rybí maso často předražené a pro mnoho lidí se tak stává v podstatě nedostupné. I tak obyčejná a běžná ryba jako je kapr, se prodává za cenu vyšší než vepřová panenka. A to se ani nezmiňuji o tom, na kolik vyjde kapr po úpravě na vánočních trzích. Za tu cenu si koupím dvě kila hovězí svíčkové a budu se s ní cpát celé svátky. Tenhle závěr sem možná nepatří, ale strašně mě to štve...Jo a taky doufám, že až si to někdo „povolaný” přečte, tak nezdraží svíčkovou! Fotka od camum z Pixabay Fotka od Barbara Bumm z Pixabay Fotka od 1900mmc z Pixabay Fotka od Nicole Pankalla z Pixabay
339
Anti-aging. Moderní a často používané slovo, které není třeba překládat. Zdomácnělo v mnoha jazycích. Kdo by také chtěl stárnout rychleji než je nutné. A přestože tento proces je neodvratný, existují způsoby jak jej zpomalit. Kouzelný lektvar nespočívá ani tak v užívání „zázračných pilulek” nebo botoxů, ale v jídle, které denně konzumujeme.Pojďme se podívat na některé...
514
Matcha tea, po našem „mača čaj” (ne mačo...), je velmi populární. Získal velkou oblibu po celém světě zejména mezi vyznavači zdravého životního stylu. Co se skrývá za jeho názvem? Jak se vyrábí, co obsahuje a jaké konkrétní pozitivní účinky na lidské zdraví má tento čaj?
Svůj původ má v Japonsku. Vyrábí se mletím mladých čajových listů na prášek, díky tomu tento čaj obsahuje...
272
Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.
Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že...
428
Jsou sladká, zdravá a chutná. Na světě dnes existuje přibližně 30 000 druhů jablek různých barev a tvarů. Obsahují vše důležité. Vitamíny, minerály a vlákninu. Jejich pěstováni je nenáročné a úroda téměř vždy jistá.
Jablka by zcela jistě neměla chybět ve vašem jídelníčku. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvá a to i se slupkou. Doporučuje se alespoň jedno jablko denně jako...