hlavni_strana

registrace

  • Nasycené tuky a poruchy paměti

    165

    Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.

    nasycené tuky

    Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení té buněk té části mozku, která je zodpovědná za vytváření nových vzpomínek. Jedna z dřívějších studií na stárnoucích krysách ukázala, že strava z vysoce zpracovaných ingrediencí (typicky k dostání v dobrotách rychlého občerstvení, průmyslově zpracované šmakulády apod.) vedla k silné zánětlivé reakci v mozku, která byla doprovázena behaviorálními známkami ztráty paměti, a že suplementace omega-3 mastnými kyselinami těmto problémům zabránila. Studie byla zveřejněna v časopise Frontiers in Cellular Neuroscience. Účinky kyseliny palmitové na mikroglie a neurony Výzkumníci vystavili modelové mikroglie (mozkové buňky s ochrannou imunitní funkcí)a neurony působení kyseliny palmitové, nejhojněji se vyskytující nasycené mastné kyseliny v potravinách s vysokým obsahem tuku a to zejména v palmovém tuku. Sledovali, jak ovlivňuje aktivaci genů v buňkách a také fungování mitochondrií, struktur uvnitř buněk, které mají primární metabolickou roli při výrobě energie. Výsledky ukázaly, že kyselina palmitová vyvolala genové změny spojené se zvýšením zánětu v mikrogliích i neuronech, ačkoli mikroglie měly širší rozsah postižených zánětlivých genů. Předběžné ošetření těchto buněk dávkou DHA (omega-3 mastnými kyselinami), jedné ze dvou omega-3 mastných kyselin v rybách a dalších mořských plodech a dostupné také ve formě doplňků, mělo silný ochranný účinek proti zvýšenému zánětu u obou typů buněk. Omega-3 mastné kyseliny obsažené zejména v rybách, jsou tedy prokazatelně nezastupitelné při ochraně mozkových buněk. Kyselina palmitová se vyskytuje ve škodlivém množství zejména v palmovém tuku. A to v množství, které je při pravidelné konzumaci pro člověka velmi škodlivé. Palmový tuk obsahuje většina různých náplní v průmyslově vyráběných cukrovinkách. Někteří výrobci používají palmový tuk dokonce i v čokoládách jako náhražku za kakaové máslo. Je proto vždy důležité pozorně číst složení kupované dobrůtky na obalu. Složení výrobku není na obalu napsáno mikropísmem náhodou...


    Další články z kategorie

    385

    kava_dva (3)

    Pití dvou až tří šálků kávy každý den nejen snižuje riziko srdečních onemocnění, ale prodlužuje život, odhaluje nová studie, jejíž výsledky byly prezentovány na 71. výročním vědeckém zasedání American College of Cardiology. Tyto trendy platí pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním i bez něj.


    Výzkumníci uvedli, že tyto analýzy – největší zkoumající potenciální roli kávy při...

    484

    afazie_willis

    Nedávné oznámení rodiny Bruce Willise, že herci byla diagnostikována afázie, upozornilo na poruchu řeči, který je poměrně častá, ale není příliš známá široké veřejnosti. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) vyzývá média, aby hledala informace o tomto stavu založené na důkazech – a zdůrazňuje, že léčba je dostupná u logopedů. Přinášíme některé informace vztahující ...

    429

    obezita děti

    Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.


    Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto...

    511

    coko_srdce

    Čokoláda. Většina z nás ji miluje. A děláme dobře, protože čokoláda alespoň jednou týdně snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a tím přispívá k naší lepší zdravotní kondici.


    To potvrzuje studie zveřejněná v European Journal of Preventive Cardiology. „ Naše studie naznačuje, že čokoláda pomáhá udržovat naše cévy zdravé." řekl autor studie Dr. Chayakrit Krittanawong of Baylor...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz