Nasycené tuky a poruchy paměti
165
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení té buněk té části mozku, která je zodpovědná za vytváření nových vzpomínek. Jedna z dřívějších studií na stárnoucích krysách ukázala, že strava z vysoce zpracovaných ingrediencí (typicky k dostání v dobrotách rychlého občerstvení, průmyslově zpracované šmakulády apod.) vedla k silné zánětlivé reakci v mozku, která byla doprovázena behaviorálními známkami ztráty paměti, a že suplementace omega-3 mastnými kyselinami těmto problémům zabránila. Studie byla zveřejněna v časopise Frontiers in Cellular Neuroscience. Účinky kyseliny palmitové na mikroglie a neurony Výzkumníci vystavili modelové mikroglie (mozkové buňky s ochrannou imunitní funkcí)a neurony působení kyseliny palmitové, nejhojněji se vyskytující nasycené mastné kyseliny v potravinách s vysokým obsahem tuku a to zejména v palmovém tuku. Sledovali, jak ovlivňuje aktivaci genů v buňkách a také fungování mitochondrií, struktur uvnitř buněk, které mají primární metabolickou roli při výrobě energie. Výsledky ukázaly, že kyselina palmitová vyvolala genové změny spojené se zvýšením zánětu v mikrogliích i neuronech, ačkoli mikroglie měly širší rozsah postižených zánětlivých genů. Předběžné ošetření těchto buněk dávkou DHA (omega-3 mastnými kyselinami), jedné ze dvou omega-3 mastných kyselin v rybách a dalších mořských plodech a dostupné také ve formě doplňků, mělo silný ochranný účinek proti zvýšenému zánětu u obou typů buněk. Omega-3 mastné kyseliny obsažené zejména v rybách, jsou tedy prokazatelně nezastupitelné při ochraně mozkových buněk. Kyselina palmitová se vyskytuje ve škodlivém množství zejména v palmovém tuku. A to v množství, které je při pravidelné konzumaci pro člověka velmi škodlivé. Palmový tuk obsahuje většina různých náplní v průmyslově vyráběných cukrovinkách. Někteří výrobci používají palmový tuk dokonce i v čokoládách jako náhražku za kakaové máslo. Je proto vždy důležité pozorně číst složení kupované dobrůtky na obalu. Složení výrobku není na obalu napsáno mikropísmem náhodou...
159
Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.
Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...
204
Nedostatek základních vitamínů ovlivňuje jakoukoli lidskou činnost, reprodukční nevyjímaje. Nedávný výzkum objasnil zásadní souvislost mezi nedostatkem vitamínů a problémy reprodukčního zdraví u mužů i žen. V tomto článku se proto zaměříme na spojitost mezi neplodností a nedostatkem klíčkových vitamínů, které ji ovlivňují. A stejně jako jsou muži a ženy odlišní, je odlišný i...
259
Vitamin A je základní vitamín, který se nachází v mnoha různých druzích potravin. Vitamin A hraje zásadní roli v mnoha tělesných funkcích, jako je imunitní systém, zrak a rozmnožování. Pomáhá rozvíjet a udržovat zdravé kosti, zuby, srdce, plíce, ledviny a řadu dalších životně důležitých tělesných orgánů. Vitamín A je zkrátka pracant jehož nedostatek má závažné zdravotní...
272
Ořechy jsou přírodním darem. Nikdy by ve správné a vyvážené stravě neměly chybět. Ořechy mají četné zdravotní přínosy, od prevence demence a deprese až po zlepšení zdraví srdce. U nás v Čechách zná jistě každý vlašské ořechy. Výborné a zdravé jsou však i mnohé další, které nejsou „domácí”. Mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky, brazilské para ořechy, lískové...