hlavni_strana

registrace

  • Alzheimerova choroba a vitamín B

    358

    Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.

    vita_b_alzheimer

    Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší data z klinických studií zahrnujících 22 000 lidí. U lidí s Alzheimerovou chorobou byla zjištěna vysoká hladina sloučeniny zvané homocystein v krvi a u lidí s vyššími hladinami homocysteinu bylo prokázáno zvýšené riziko Alzheimerovy choroby. Je známo, že užívání kyseliny listové a vitamínu B-12 snižuje hladiny homocysteinu v těle, takže to dalo vzniknout „homocysteinové hypotéze“, že užívání vitamínů skupiny B může snížit riziko Alzheimerovy choroby. Novou analýzu provedla provedla mezinárodní skupina výzkumníků vedená oddělením klinických zkoušek na Oxfordské univerzitě. Vědci shromáždili data z 11 klinických studií zahrnujících 22 000 lidí, které porovnávaly účinek vitamínů B na kognitivní funkce u starších lidí s placebem. Účastníci, kteří dostávali vitaminy B, zaznamenali snížení hladiny homocysteinu v krvi přibližně o čtvrtinu. Na jejich duševní schopnosti to však nemělo žádný vliv. Při porovnání specifických mentálních procesů, jako jsou paměť, rychlost nebo výkonné funkce - nebyl s vysokou mírou přesnosti žádný rozdíl mezi těmi, kteří užívali vitamíny B a těmi, kteří dostávali placebo. „Bylo by velmi hezké najít něco jiného,“ říká Dr. Robert Clarke z Oxfordské univerzity, který práci vedl. "Naše studie udělala tečku za debatou o vlivu vitamínů skupiny B na vznik tohoto onemocnění. Vitamíny B nesnižují kognitivní úpadek, jak stárneme." Užívání kyseliny listové a vitamínu B-12 bohužel nezabrání Alzheimerově chorobě.“ Studie byla financována British Heart Foundation, UK Medical Research Council (MRC), Cancer Research UK, UK Food Standards Agency a ministerstvem zdravotnictví. Zjištění jsou zveřejněna v American Journal of Clinical Nutrition . "Užívání doplňků, jako jsou vitamíny B, nezabrání srdečním chorobám, mrtvici nebo kognitivnímu poklesu," říká profesor Clarke. „Asi 25 % dospělé populace užívá multivitamíny, často s myšlenkou, že jsou také dobré pro srdce nebo mozek, ale důkazy prostě neexistují. Mnohem lepší je jíst více ovoce a zeleniny, vyhýbat se příliš velkému množství červeného masa a příliš velkému množství kalorií a mít vyváženou stravu.“ alzheimer_vitB_3 Dr Simon Ridley, vedoucí výzkumu v Alzheimer's Research UK, řekl:„Ačkoli jedna studie v roce 2010 ukázala, že u lidí s vysokým homocysteinem měly vitamíny B určitý příznivý účinek na rychlost úbytku mozku, tento komplexní přehled několika studií ukazuje, že vitamíny B nebyly schopny zpomalit mentální úpadek, jak stárneme, ani není pravděpodobné, že zabrání Alzheimerově chorobě. Přestože výsledek této nové a dalekosáhlé analýzy není to, v co jsme doufali, podtrhuje potřebu větších studií ke zvýšení jistoty ohledně účinků jakékoli léčby. „Alzheimerovy choroby se mnozí obávají a je přirozené, že lidé chtějí podniknout kroky, aby se pokusili této nemoci předejít, ale lidé by si vždy měli promluvit se svým praktickým lékařem, než změní svůj jídelníček a zařadí vitamínové doplňky. Výzkum s cílem pochopit, jak předcházet Alzheimerově chorobě, musí pokračovat a mezitím důkazy ukazují, že řada jednoduchých změn životního stylu může pomoci snížit riziko onemocnění. Konzumace zdravé a vyvážené stravy, pravidelné cvičení a udržování krevního tlaku a hmotnosti pod kontrolou, to vše může pomoci snížit riziko Alzheimerovy choroby.“ alzheimer_vitB_3 Dr James Pickett, vedoucí výzkumu Alzheimer's Society, řekl:„Vzhledem k tomu, že mnoho předchozích studií prokázalo, že vitamín B nezpomaluje progresi demence ani nesnižuje riziko, není velkým překvapením, že přehled všech důkazů zjistí téměř totéž. I když užívání vitamínů B nemusí pomoci každému, mohou mít určité výhody u specifických skupin lidí s demencí. Tato studie však naznačuje, že potřebujeme mnohem více práce, abychom pro to získali více důkazů. „U každého třetího člověka ve věku nad 65 let se rozvine demence, a přesto financování výzkumu zaostává za jinými onemocněními a za posledních deset let jsme neviděli žádnou dostupnou novou léčbu. Potřebujeme výrazně více investovat a dostat další generaci vědců do výzkumu, abychom mohli přinést průlomové objevy, které by se mohly ukázat jako životně důležité pro ty, kteří jsou tímto stavem postiženi.“ Hugh Perry, předseda MRC Neurosciences and Mental Health Board, řekl: „Věda postupuje prostřednictvím testování a opětovného testování předchozího výzkumu a někdy i převracení stávajících teorií. Zdravotní poradenství musí být vždy založeno na nejlepších dostupných údajích z největších možných studií, a to je ještě důležitější, když zjištění mají důsledky pro to, co děláme nebo jíme a pijeme.“ Vitamíny skupiny B mají mnoho dalších pozitivnívh vlivů. Je důležité zmínit, že příjem kyseliny listové (řadí se do skupiny vitamínů B) u matek před a během raného těhotenství snižuje riziko, že dítě bude mít vrozenou vadu s defektem neurální trubice, a těm, kteří uvažují o narození dítěte, se běžně doporučuje užívat doplňky kyseliny listové. Země, které přijaly povinné celopopulační programy obohacování kyselinou listovou, také prokázaly snížení počtu těhotenství spojených s defektem neurální trubice bez jakýchkoli nežádoucích účinků. Užívání potravinových doplňků vždy konzlutujte se svým lékařem.


    Další články z kategorie

    43

    vp123_hlavni

    Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.


    Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...

    67

    vp113_porce_uv

    Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...

    62

    vp112_3,5 milionu čechů srdce a cevy

    V tiskové zprávě ke Světovému dni srdce o tom informovala Česká kardiologická společnost. Každý rok podlehne na nemoci srdce a cév téměř 50.000 lidí, jsou tak nejčastější příčinou smrti s asi 40 procentním podílem na všech úmrtích v České republice. Až 80 procentům cévních či srdečních příhod lze ale podle odborníků zabránit, základem jsou návštěvy u praktického lékaře.


    To...

    73

    vp108_tl_st_uv

    Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.


    Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz