hlavni_strana

registrace

  • Alzheimerova choroba a vitamín B

    360

    Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.

    vita_b_alzheimer

    Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší data z klinických studií zahrnujících 22 000 lidí. U lidí s Alzheimerovou chorobou byla zjištěna vysoká hladina sloučeniny zvané homocystein v krvi a u lidí s vyššími hladinami homocysteinu bylo prokázáno zvýšené riziko Alzheimerovy choroby. Je známo, že užívání kyseliny listové a vitamínu B-12 snižuje hladiny homocysteinu v těle, takže to dalo vzniknout „homocysteinové hypotéze“, že užívání vitamínů skupiny B může snížit riziko Alzheimerovy choroby. Novou analýzu provedla provedla mezinárodní skupina výzkumníků vedená oddělením klinických zkoušek na Oxfordské univerzitě. Vědci shromáždili data z 11 klinických studií zahrnujících 22 000 lidí, které porovnávaly účinek vitamínů B na kognitivní funkce u starších lidí s placebem. Účastníci, kteří dostávali vitaminy B, zaznamenali snížení hladiny homocysteinu v krvi přibližně o čtvrtinu. Na jejich duševní schopnosti to však nemělo žádný vliv. Při porovnání specifických mentálních procesů, jako jsou paměť, rychlost nebo výkonné funkce - nebyl s vysokou mírou přesnosti žádný rozdíl mezi těmi, kteří užívali vitamíny B a těmi, kteří dostávali placebo. „Bylo by velmi hezké najít něco jiného,“ říká Dr. Robert Clarke z Oxfordské univerzity, který práci vedl. "Naše studie udělala tečku za debatou o vlivu vitamínů skupiny B na vznik tohoto onemocnění. Vitamíny B nesnižují kognitivní úpadek, jak stárneme." Užívání kyseliny listové a vitamínu B-12 bohužel nezabrání Alzheimerově chorobě.“ Studie byla financována British Heart Foundation, UK Medical Research Council (MRC), Cancer Research UK, UK Food Standards Agency a ministerstvem zdravotnictví. Zjištění jsou zveřejněna v American Journal of Clinical Nutrition . "Užívání doplňků, jako jsou vitamíny B, nezabrání srdečním chorobám, mrtvici nebo kognitivnímu poklesu," říká profesor Clarke. „Asi 25 % dospělé populace užívá multivitamíny, často s myšlenkou, že jsou také dobré pro srdce nebo mozek, ale důkazy prostě neexistují. Mnohem lepší je jíst více ovoce a zeleniny, vyhýbat se příliš velkému množství červeného masa a příliš velkému množství kalorií a mít vyváženou stravu.“ alzheimer_vitB_3 Dr Simon Ridley, vedoucí výzkumu v Alzheimer's Research UK, řekl:„Ačkoli jedna studie v roce 2010 ukázala, že u lidí s vysokým homocysteinem měly vitamíny B určitý příznivý účinek na rychlost úbytku mozku, tento komplexní přehled několika studií ukazuje, že vitamíny B nebyly schopny zpomalit mentální úpadek, jak stárneme, ani není pravděpodobné, že zabrání Alzheimerově chorobě. Přestože výsledek této nové a dalekosáhlé analýzy není to, v co jsme doufali, podtrhuje potřebu větších studií ke zvýšení jistoty ohledně účinků jakékoli léčby. „Alzheimerovy choroby se mnozí obávají a je přirozené, že lidé chtějí podniknout kroky, aby se pokusili této nemoci předejít, ale lidé by si vždy měli promluvit se svým praktickým lékařem, než změní svůj jídelníček a zařadí vitamínové doplňky. Výzkum s cílem pochopit, jak předcházet Alzheimerově chorobě, musí pokračovat a mezitím důkazy ukazují, že řada jednoduchých změn životního stylu může pomoci snížit riziko onemocnění. Konzumace zdravé a vyvážené stravy, pravidelné cvičení a udržování krevního tlaku a hmotnosti pod kontrolou, to vše může pomoci snížit riziko Alzheimerovy choroby.“ alzheimer_vitB_3 Dr James Pickett, vedoucí výzkumu Alzheimer's Society, řekl:„Vzhledem k tomu, že mnoho předchozích studií prokázalo, že vitamín B nezpomaluje progresi demence ani nesnižuje riziko, není velkým překvapením, že přehled všech důkazů zjistí téměř totéž. I když užívání vitamínů B nemusí pomoci každému, mohou mít určité výhody u specifických skupin lidí s demencí. Tato studie však naznačuje, že potřebujeme mnohem více práce, abychom pro to získali více důkazů. „U každého třetího člověka ve věku nad 65 let se rozvine demence, a přesto financování výzkumu zaostává za jinými onemocněními a za posledních deset let jsme neviděli žádnou dostupnou novou léčbu. Potřebujeme výrazně více investovat a dostat další generaci vědců do výzkumu, abychom mohli přinést průlomové objevy, které by se mohly ukázat jako životně důležité pro ty, kteří jsou tímto stavem postiženi.“ Hugh Perry, předseda MRC Neurosciences and Mental Health Board, řekl: „Věda postupuje prostřednictvím testování a opětovného testování předchozího výzkumu a někdy i převracení stávajících teorií. Zdravotní poradenství musí být vždy založeno na nejlepších dostupných údajích z největších možných studií, a to je ještě důležitější, když zjištění mají důsledky pro to, co děláme nebo jíme a pijeme.“ Vitamíny skupiny B mají mnoho dalších pozitivnívh vlivů. Je důležité zmínit, že příjem kyseliny listové (řadí se do skupiny vitamínů B) u matek před a během raného těhotenství snižuje riziko, že dítě bude mít vrozenou vadu s defektem neurální trubice, a těm, kteří uvažují o narození dítěte, se běžně doporučuje užívat doplňky kyseliny listové. Země, které přijaly povinné celopopulační programy obohacování kyselinou listovou, také prokázaly snížení počtu těhotenství spojených s defektem neurální trubice bez jakýchkoli nežádoucích účinků. Užívání potravinových doplňků vždy konzlutujte se svým lékařem.


    Další články z kategorie

    220

    uvod

    Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.


    Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být...

    121

    nasycené tuky

    Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.


    Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...

    329

    vitamin b1

    Vitamin B1 známý též jako thiamin je základní živinou, kterou lidské tělo potřebuje pro správné fungování důležitých orgánových systémů. Vitamín B1 byl první objeveným vitamínem ze skupiny vitamínů B. Odtud jeho číselné pojmenování B1.


    Vitamin B1 má nezastupitelnou úlohu. Působí jako koenzym a katalyzuje přeměnu sacharidů na cukr. Je důležitý pro posilování imunitního systému a...

    145

    stravou k hubnutí

    Při hubnutí existují dvě zásadní a důležitá pravidla bez jejichž dodržování se nikdo nedostane k požadovaným výsledkům. Pravidlo číslo jedna je pravidelný pohyb. Čím více tím lépe. A překvapivě také to, jak a čím si ten který jedinec plní svůj žaludek. Tedy až na geneticky upravené individua, které se mohou cpát čímkoli a nikdy nepřiberou. Každý z nás někoho takového alespoň...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz