Může horko urychlit stárnutí?
16
Dlouhodobé vystavení se velmi vysokým teplotám urychluje stárnutí a ovlivňuje pokožku, srdce, klouby a funkce mozku. Může však způsobit více než jen to. Nedávná studie ze Spojených států uvádí, že dlouhodobé vystavení se vysokým teplotám může vést k předčasnému stárnutí. Vzhledem k tomu, že klimatické změny zvyšují průměrné teploty všude ve světě, vlny veder již nejsou jen hrozbou pro životní prostředí. Je důležité porozumět jejich vlivu na lidské zdraví. Pochopení procesu předčasného stárnutí nám může pomoci naučit se chránit se v časech klimatických změn.
Jak teplo ovlivňuje stárnutí:
1. Poškození kůže
Intenzivní teplo spolu s vystavením UV záření může způsobit rozklad kolagenu, proteinu zodpovědného za svěží vzhled pokožky. V důsledku toho se objevují jemné linky, vrásky a ochablá kůže a člověk vypadá starší, než je jeho chronologický věk. Může také způsobit matnou, suchou a poškozenou pokožku.
2. Poškození DNA
Lidské tělo je citlivé na změny teplot, ať už jde o extrémní teplo nebo chlad. Dlouhodobé vystavení teplu spouští procesy, jako je dehydratace, oxidační stres a zánět. Tělo má obvykle sílu se z těchto účinků opravit a vyléčit. Ale dlouhodobé vystavení extrémním podmínkám může vést k opotřebení, které ovlivňuje schopnost těla vytvářet nové buňky. To jedince vystavuje riziku chronických onemocnění a zpomaluje hojení ran.
3. Dehydratace
Chronická dehydratace je vážným důsledkem dlouhodobého působení tepla. Když tělo ztrácí příliš mnoho vody potem, dochází k nesprávné regulaci tělesné teploty, což vede k závratím, únavě a vyčerpání. Postupem času se poškodí všechny životně důležité orgány, což nakonec vede k systémové dysfunkci.
4. Srdeční rizika
Srdce hraje zásadní roli při regulaci teploty a vystavení dlouhodobému teplu nutí srdce více pracovat. To může vést ke zvýšenému riziku infarktu a mrtvice. Postupem času srdeční svaly slábnou, což může mít za následek srdeční selhání. Jedinci s již existujícími srdečními onemocněními jsou vystaveni extrémnímu riziku komplikací způsobených teplem.
5. Kognitivní úpadek
Extrémní horko výrazně ovlivňuje mozkové funkce. Tepelný stres může vést ke špatné koncentraci, problémům s pamětí a mozkové mlze. Dlouhodobé vystavení velmi vysokým teplotám může v důsledku oxidačního poškození vyvolat neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Chcete-li předejít nepříznivým účinkům dlouhodobého vystavení teplu, můžete vyzkoušet kombinaci následujících strategií:
Zůstaňte hydratovaní – Pijte dostatek vody po celý den a nezapomeňte zahrnout hydratační potraviny, jako jsou okurky a melouny.
Používejte opalovací krémy - Používejte opalovací krémy s vysokým faktorem.
Zdravé ochlazování – Osprchování ve studené či vlažné vodě a zaměření proudu vody na pulzní body může pomoci regulovat tělesnou teplotu.
Vyhněte se slunci okolo poledne - Snažte se zůstat mimo dosah slunce mezi 12 a 14 hodinou, protože teploty jsou v těchto hodinách nejvyšší.
Vystavení extrémnímu teplu může způsobit více než jen dočasné nepohodlí. Může urychlit proces stárnutí. Vzhledem k tomu, že globální teploty rostou, je důležité porozumět dlouhodobým účinkům, které to má na naše tělo, protože je to první krok v prevenci. Přijetím těchto opatření můžete minimalizovat škody způsobené teplem a těšit se dobrému zdraví po mnoho dalších let.
Fotka od Rosy / Bad Homburg / Germany z Pixabay
Fotka od dlsd cgl z Pixabay
Fotka od Kjrstie z Pixabay
580
Otázka je jednodušší než odpověď. Co člověk to názor. Na internetu naleznete velké množství zaručených rad jaké ovoce je to nej. V našem článku se budeme věnovat ovoci, které je běžně dostupné v obchodech. Dnes je již známé průměrné množství vitamínů, minerálních látek a stopových a ostatních prvků v jednotlivých druzích ovoce. Jejich jednotlivé množství samozřejmě záleží...
489
Je známo, že mnohá chronická onemocnění, včetně rakoviny, respiračních onemocnění, cukrovky a srdečních chorob, jsou častější u mužů. Často to souvisí s jejich životním stylem, ale ne vždy. Existují potraviny, tzv. superpotraviny, které mohou mužům pomoci k lepšímu zdraví.
Dobou zprávou je, že jsou to potraviny většinou chutné a běžně dostupné v obchodech. Častá konzumace těchto...
487
Čokoláda. Většina z nás ji miluje. A děláme dobře, protože čokoláda alespoň jednou týdně snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a tím přispívá k naší lepší zdravotní kondici.
To potvrzuje studie zveřejněná v European Journal of Preventive Cardiology. „ Naše studie naznačuje, že čokoláda pomáhá udržovat naše cévy zdravé." řekl autor studie Dr. Chayakrit Krittanawong of Baylor...
460
Nedávné oznámení rodiny Bruce Willise, že herci byla diagnostikována afázie, upozornilo na poruchu řeči, který je poměrně častá, ale není příliš známá široké veřejnosti. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) vyzývá média, aby hledala informace o tomto stavu založené na důkazech – a zdůrazňuje, že léčba je dostupná u logopedů. Přinášíme některé informace vztahující ...