Může horko urychlit stárnutí?
16
Dlouhodobé vystavení se velmi vysokým teplotám urychluje stárnutí a ovlivňuje pokožku, srdce, klouby a funkce mozku. Může však způsobit více než jen to. Nedávná studie ze Spojených států uvádí, že dlouhodobé vystavení se vysokým teplotám může vést k předčasnému stárnutí. Vzhledem k tomu, že klimatické změny zvyšují průměrné teploty všude ve světě, vlny veder již nejsou jen hrozbou pro životní prostředí. Je důležité porozumět jejich vlivu na lidské zdraví. Pochopení procesu předčasného stárnutí nám může pomoci naučit se chránit se v časech klimatických změn.
Jak teplo ovlivňuje stárnutí:
1. Poškození kůže
Intenzivní teplo spolu s vystavením UV záření může způsobit rozklad kolagenu, proteinu zodpovědného za svěží vzhled pokožky. V důsledku toho se objevují jemné linky, vrásky a ochablá kůže a člověk vypadá starší, než je jeho chronologický věk. Může také způsobit matnou, suchou a poškozenou pokožku.
2. Poškození DNA
Lidské tělo je citlivé na změny teplot, ať už jde o extrémní teplo nebo chlad. Dlouhodobé vystavení teplu spouští procesy, jako je dehydratace, oxidační stres a zánět. Tělo má obvykle sílu se z těchto účinků opravit a vyléčit. Ale dlouhodobé vystavení extrémním podmínkám může vést k opotřebení, které ovlivňuje schopnost těla vytvářet nové buňky. To jedince vystavuje riziku chronických onemocnění a zpomaluje hojení ran.
3. Dehydratace
Chronická dehydratace je vážným důsledkem dlouhodobého působení tepla. Když tělo ztrácí příliš mnoho vody potem, dochází k nesprávné regulaci tělesné teploty, což vede k závratím, únavě a vyčerpání. Postupem času se poškodí všechny životně důležité orgány, což nakonec vede k systémové dysfunkci.
4. Srdeční rizika
Srdce hraje zásadní roli při regulaci teploty a vystavení dlouhodobému teplu nutí srdce více pracovat. To může vést ke zvýšenému riziku infarktu a mrtvice. Postupem času srdeční svaly slábnou, což může mít za následek srdeční selhání. Jedinci s již existujícími srdečními onemocněními jsou vystaveni extrémnímu riziku komplikací způsobených teplem.
5. Kognitivní úpadek
Extrémní horko výrazně ovlivňuje mozkové funkce. Tepelný stres může vést ke špatné koncentraci, problémům s pamětí a mozkové mlze. Dlouhodobé vystavení velmi vysokým teplotám může v důsledku oxidačního poškození vyvolat neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Chcete-li předejít nepříznivým účinkům dlouhodobého vystavení teplu, můžete vyzkoušet kombinaci následujících strategií:
Zůstaňte hydratovaní – Pijte dostatek vody po celý den a nezapomeňte zahrnout hydratační potraviny, jako jsou okurky a melouny.
Používejte opalovací krémy - Používejte opalovací krémy s vysokým faktorem.
Zdravé ochlazování – Osprchování ve studené či vlažné vodě a zaměření proudu vody na pulzní body může pomoci regulovat tělesnou teplotu.
Vyhněte se slunci okolo poledne - Snažte se zůstat mimo dosah slunce mezi 12 a 14 hodinou, protože teploty jsou v těchto hodinách nejvyšší.
Vystavení extrémnímu teplu může způsobit více než jen dočasné nepohodlí. Může urychlit proces stárnutí. Vzhledem k tomu, že globální teploty rostou, je důležité porozumět dlouhodobým účinkům, které to má na naše tělo, protože je to první krok v prevenci. Přijetím těchto opatření můžete minimalizovat škody způsobené teplem a těšit se dobrému zdraví po mnoho dalších let.
Fotka od Rosy / Bad Homburg / Germany z Pixabay
Fotka od dlsd cgl z Pixabay
Fotka od Kjrstie z Pixabay
335
Hořčík je základní minerál, který naše tělo potřebuje. Sehrává primární roli při udržování pevných kostí a zubů, udržování zdravého imunitního systému a zajišťuje správnou funkci nervů, svalů a také vnitřních orgánů těla. Hořčík obsahuje zelená zelenina, luštěniny, ořechy a semena.
Ačkoli je hořčík pro tělo nezbytný, je na místě opatrnost s množstvím hořčíku, které...
327
Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku v některých druzích ovoce, může pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění. Výběr správného ovoce dokáže udržet váš krevní tlak pod kontrolou. Samozřejmostí je také zdravý životní styl a dostatek pohybu. Pokud tedy nechcete skončit ve frontě na prášky v lékárně, je dobré osvojit si několik běžných, ale často...
294
Pití červeného vína významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho pravidelných konzumentů vína se po přečtení této úvodní věty jistě zaraduje. Bohužel, neoprávněně. Červené víno opravdu zmírňuje riziko onemocnění srdce a cév. To nealkoholické.
Studie publikovaná v časopise American Heart Association Journal Circulation Research tvrdí, že nealkoholické červené víno je...
286
Nová studie objevila souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem u dospívajících. Metabolický syndrom mládeže je stav, který předvídá výrazně zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Studii provedli vědci z University of Georgia.
Výsledky odhalily souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem mládeže – stavem, který předpovídá podstatně zvýšené...