Strategie proti přejídání
67
Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených strategií.
Věděli jste, že velikost talíře může oklamat váš mozek, aby si myslel, že jste snědli více, než ve skutečnosti? Studie ukazují, že lidé mají tendenci jíst méně, když je jídlo servírováno na menších talířích, protože plný malý talíř vypadá uspokojivěji než poloprázdný velký. Zkuste vyměnit své běžné nádobí za menší talíře a misky a možná vás překvapí, o kolik méně jídla zkonzumujete. Váš mozek zaregistruje plný talíř jako „dost“, i když je porce menší! Zajímavé je, že výsledky těchto studií neberou vážně mnozí provozovatelé restaurací. Ti se naopak snaží zákazníka ohromit velikostí talíře, na kterém servírují porce pro trpaslíky. Host poté odchází nejen s prázdným žaludkem, ale také s oprávněným pocitem, že ho někdo „tahá za nos i peněženku”. Vychutnejte si jídlo Jídlo by mělo být smyslovým zážitkem, ne něčím, co do sebe naházíte při sledování televize nebo telefonu. Věnujete pozornost svému jídlu – chutím, texturám a tomu, jak se cítíte sytí. Jezte pomaleji a přestaňte, když jste najedení, ne nacpaní. Vychutnejte si každé sousto - pomáhá to s kontrolou porcí při hubnutí. A pokud se stravujete ve „fást-fůdech”, přijdete na to, že se to vlastně vůbec nedá ... Proč na tom záleží: Když zpomalíte a naladíte se na pocity sytosti, budete přirozeně jíst méně a budete se cítit spokojeněji. Pijte vodu před jídlem Pocit hladu? Někdy je ten „hlad“ ve skutečnosti jen převlečená žízeň. Vypití sklenice vody 30 minut před jídlem může naplnit váš žaludek a snížit pravděpodobnost přejídání. Nejen, že to pomůže s kontrolou porcí, ale také zajistí, že zůstanete hydratovaní – bonus navíc! Proč na tom záleží: Hydratace udržuje falešný hlad na uzdě a zabraňuje vám přehnaně si dopřávat nadbytečné kalorie. Jezte nízkokalorické potraviny s větším objemem Pokud se chcete cítit sytí, aniž byste se přejídali, trik spočívá v tom, že se nasytíte potravinami, které mají velký objem, ale mají nízký obsah kalorií. Zelenina, ovoce a polévky na bázi vývaru jsou toho skvělým příkladem. Jsou nabité živinami, ale nezatíží vás dalšími kaloriemi, což vám umožní sníst více bez pocitu viny. Proč na tom záleží: Můžete jíst větší porce a zároveň spotřebovávat méně kalorií, takže budete déle sytí a spokojení. Během jídla se nerozptylujte Kolikrát jste se usadili před televizí nebo procházeli telefon a najednou jste si všimli, že jste všechno jídlo snědli a vůbec si ho nevychutnali? Když budete jíst tímto stylem, snadno ztratíte přehled o tom, kolik jídla sníte, což vede k přejídání. Pohodlně se usaďte a soustřeďte se na jídlo, abyste nezapomněli na velikost porcí. Proč na tom záleží: Když se nebudete při jídle rozptylovat, budete si více vědomi, kdy jste skutečně sytí. Pravidlo půl talíře Pokud jste někdo, kdo bojuje s tím, kolik je příliš mnoho, pravidlo „půl talíře“ může pomoci. Naplňte polovinu talíře zeleninou, jednu čtvrtinu bílkovinami a jednu čtvrtinu celozrnnými potravinami. Zajistíte si tak, že vaše jídlo bude vyvážené a zároveň máte své porce pod kontrolou. Proč na tom záleží: Automaticky snížíte příjem kalorií tím, že se zaměříte na potraviny bohaté na živiny a méně kalorií. Chytrá svačina Svačina není nepřítel – bezduché mlsání ano! Pokud pociťujete hlad mezi jídly, rozhodněte se pro zdravé svačiny, jako je ovoce, ořechy nebo jogurt s ovesnými vločkami. Přestaňte jíst, když jste z 80 % sytí Jedním z nejlepších tipů, jak se vyhnout přejídání, je přestat jíst, když se cítíte asi z 80 % sytí. Trvá asi 20 minut, než váš mozek zaregistruje, že jste sytí! Proč na tom záleží: Přestat jíst před úplným nasycením zabraňuje přejídání a po jídle se budete moci zvednout ze židle. Fotka od Anali Matheus z Pixabay Fotka od Kavinda F z Pixabay
425
Nedávné oznámení rodiny Bruce Willise, že herci byla diagnostikována afázie, upozornilo na poruchu řeči, který je poměrně častá, ale není příliš známá široké veřejnosti. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) vyzývá média, aby hledala informace o tomto stavu založené na důkazech – a zdůrazňuje, že léčba je dostupná u logopedů. Přinášíme některé informace vztahující ...
371
Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.
Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto...
454
Čokoláda. Většina z nás ji miluje. A děláme dobře, protože čokoláda alespoň jednou týdně snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a tím přispívá k naší lepší zdravotní kondici.
To potvrzuje studie zveřejněná v European Journal of Preventive Cardiology. „ Naše studie naznačuje, že čokoláda pomáhá udržovat naše cévy zdravé." řekl autor studie Dr. Chayakrit Krittanawong of Baylor...
541
Otázka je jednodušší než odpověď. Co člověk to názor. Na internetu naleznete velké množství zaručených rad jaké ovoce je to nej. V našem článku se budeme věnovat ovoci, které je běžně dostupné v obchodech. Dnes je již známé průměrné množství vitamínů, minerálních látek a stopových a ostatních prvků v jednotlivých druzích ovoce. Jejich jednotlivé množství samozřejmě záleží...