hlavni_strana

registrace

  • 5 způsobů prevence rakoviny

    217

    Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je rakovina celosvětově nejčastější příčinou úmrtí, přičemž počet lidí postižených tímto onemocněním se každým rokem zvyšuje. I když lékařský pokrok výrazně zvýšil možnosti úspěšné léčby, zůstává rakovina stále velkým strašákem. Úpravou životního stylu lze mnoha typům rakoviny předcházet. Rakovina se projevuje často u lidí se slabým imunitním systémem. A dobrý imunitní systém vyžaduje zdravý životní styl.

    vp83_5 způsobů prevence rakoviny

    Studie s názvem Cancer is a Preventable Disease that Requires major Lifestyle Changes v National Library of Medicine uvádí, že pouze 5 až 10 procent všech případů rakoviny je způsobeno genetickými defekty, zatímco většina rakovin má příčinu v životním prostředí a životním stylu. Ve studii se uvádí, že úmrtí související s rakovinou, téměř 25 – 30 procent je způsobena tabákem, celých 30 – 35 procent souvisí se stravováním, asi 15 – 20 procent je způsobeno infekcemi a zbývající procento je způsobeno jinými faktory, jako jsou stres, znečišťující látky v životním prostředí a další. Studie zmiňuje 5 způsobů jak snížit riziko rakoviny: 1 - Fyzická aktivita Riziko rakoviny lze snížit pravidelnou fyzickou aktivitou. Cvičení prokazatelně snižuje riziko mnoha typů rakoviny, například rakovina tlustého střeva a prsu, obě jsou u nás rozšířené. Cvičení také produkuje hormony dobré nálady - endorfiny. Ty mohou pomoci s rozvojem zdravého imunitního systému a zlepšují celkovou psychickou i fyzickou pohodu. Doporučuje se alespoň 40 minut mírného cvičení denně, ideální je svižná jízda na kole, svižná chůze, plavání nebo jóga. Zejména aerobní aktivity (běh, plavání, jízda na kole) by měli být prováděny pokud možno venku na čertvém vzduchu, tělo si tak přirozeně vytváří vitamín D. 2 - Zdravá strava Zdravá strava je nezbytná pro snížení rizika rakoviny. Strava bohatá na vitamíny a minerály, obsahující antioxidanty může pomoci chránit před rakovinou, zatímco červené maso a zpracované potraviny by se měly konzumovat méně - tvrdí studie. Brukvovitá zelenina hraje důležitou roli. Květák, růžičková kapusta nebo brokolice obsahují důležité látky, které pomáhají v boji proti rakovině. Doporučuje se jíst pět druhů ovoce a čtyři druhy různé zeleniny každý den. Zkrátka pestrá strava ve které nechybí dostatek ovoce a zeleniny. Jedno jablko denně je fajn, lepší nežli nic, ale nestačí. A pokud jste jablko nebo jiné ovoce zakoupili v supermárketu, nejspíš ho vyplivnete, protože se to často prostě nedá... 3 - Kouření = rakovina Podle studie Národní lékařské knihovny je užívání tabáku odpovědné za jednu třetinu všech úmrtí na rakovinu. Konkrétně kouření cigaret způsobuje 85 procent všech rakovin plic, přičemž další příčinou je pasivní kouření u nekuřáků. Přestat kouřit je nejlepší způsob, jak snížit riziko rakoviny, zejména rakoviny ústní dutiny, plic, močového měchýře, slinivky a krku. Kouření není hrozbou pouze pro kuřáky, ale také pro pasivní kuřáky, kteří například v zaměstnání sdílí s čadícími komíny jednu kancelář. 4 - Snížení spotřebu alkoholu Nadměrná spotřeba alkoholu může zvýšit riziko různých typů rakoviny, například rakovinu tlustého střeva, jater nebo prsu. V našich zeměpisných šířkách je rakovina tlustého sřeva téměř národní nemocí. Mnoho lidí si ji přivodí častým a nadměrným pitím alkoholu a naprosto tragickou stravou s minimálním množstvím ovoce a zeleniny a s převahou nezdravých tuků. 5 - Ochrana před sluncem Pro prevenci rakoviny kůže je důležité chránit se před přímým sluncem. Doporučuje se používat opalovací krém s minimálně SPF 30, nevystavovat se slunci uprostřed dne, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější a chránit pokožku oděvem, pokud je to možné. Je také nezbytné všímat si jakýchkoli změn na kůži, zejména změny tvaru mateřských znamének. Důležité jsou pravidelné prevence u dermatologa. Fotka od Silvia z Pixabay


    Další články z kategorie

    254

    stravovani_predku

    Stravování po celém světě dnes není o mnoho zdravější než před 30 lety, uvádí nová studie. Na stupnici od 0 do 100, v hodnocení toho jak dobře lidé dodržují doporučené stravování, přičemž 0 je špatná strava (předpokládejme velkou konzumaci cukru a zpracovaného masa) a 100 představuje doporučenou rovnováhu ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celých zrn. Většina zemí by získala...

    271

    sit_hot1

    Síťové hotovky rozvíjí a rozšiřují obzory svým čtenářům. Jako vždy přinášíme mnohé cenné rady a poznání z oblasti lásky, nezapomínáme na motoristy a něco malého přinášíme ze světa drsňáků. Dobrou chuť.

    284

    sit_hot1

    I v okurkové sezóně Síťové hotovky přináší nové poznatky z tajů lásky, krátce jsme nahlédli do budoucnosti a servírujeme hotovky také pro drsňáky. Motoristická okénka máme dokonce dvě.

    366

    singles

    Není to tak dávno, kdy být „single” bylo považováno za tabu. Spíše než s pochopením a tolerancí bylo na tyto lidi nahlíženo s větším či menším opovržením. Svět se však mění a lidé s ním. S množstvím lidí, kteří žijí jako tzv. singles se mění i společenské názory na tuto část společnosti.


    Důvodů proč lidé zůstávají single je více. Jsou dvě základní skupiny singles...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz