5 způsobů prevence rakoviny
218
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je rakovina celosvětově nejčastější příčinou úmrtí, přičemž počet lidí postižených tímto onemocněním se každým rokem zvyšuje. I když lékařský pokrok výrazně zvýšil možnosti úspěšné léčby, zůstává rakovina stále velkým strašákem. Úpravou životního stylu lze mnoha typům rakoviny předcházet. Rakovina se projevuje často u lidí se slabým imunitním systémem. A dobrý imunitní systém vyžaduje zdravý životní styl.
Studie s názvem Cancer is a Preventable Disease that Requires major Lifestyle Changes v National Library of Medicine uvádí, že pouze 5 až 10 procent všech případů rakoviny je způsobeno genetickými defekty, zatímco většina rakovin má příčinu v životním prostředí a životním stylu. Ve studii se uvádí, že úmrtí související s rakovinou, téměř 25 – 30 procent je způsobena tabákem, celých 30 – 35 procent souvisí se stravováním, asi 15 – 20 procent je způsobeno infekcemi a zbývající procento je způsobeno jinými faktory, jako jsou stres, znečišťující látky v životním prostředí a další. Studie zmiňuje 5 způsobů jak snížit riziko rakoviny: 1 - Fyzická aktivita Riziko rakoviny lze snížit pravidelnou fyzickou aktivitou. Cvičení prokazatelně snižuje riziko mnoha typů rakoviny, například rakovina tlustého střeva a prsu, obě jsou u nás rozšířené. Cvičení také produkuje hormony dobré nálady - endorfiny. Ty mohou pomoci s rozvojem zdravého imunitního systému a zlepšují celkovou psychickou i fyzickou pohodu. Doporučuje se alespoň 40 minut mírného cvičení denně, ideální je svižná jízda na kole, svižná chůze, plavání nebo jóga. Zejména aerobní aktivity (běh, plavání, jízda na kole) by měli být prováděny pokud možno venku na čertvém vzduchu, tělo si tak přirozeně vytváří vitamín D. 2 - Zdravá strava Zdravá strava je nezbytná pro snížení rizika rakoviny. Strava bohatá na vitamíny a minerály, obsahující antioxidanty může pomoci chránit před rakovinou, zatímco červené maso a zpracované potraviny by se měly konzumovat méně - tvrdí studie. Brukvovitá zelenina hraje důležitou roli. Květák, růžičková kapusta nebo brokolice obsahují důležité látky, které pomáhají v boji proti rakovině. Doporučuje se jíst pět druhů ovoce a čtyři druhy různé zeleniny každý den. Zkrátka pestrá strava ve které nechybí dostatek ovoce a zeleniny. Jedno jablko denně je fajn, lepší nežli nic, ale nestačí. A pokud jste jablko nebo jiné ovoce zakoupili v supermárketu, nejspíš ho vyplivnete, protože se to často prostě nedá... 3 - Kouření = rakovina Podle studie Národní lékařské knihovny je užívání tabáku odpovědné za jednu třetinu všech úmrtí na rakovinu. Konkrétně kouření cigaret způsobuje 85 procent všech rakovin plic, přičemž další příčinou je pasivní kouření u nekuřáků. Přestat kouřit je nejlepší způsob, jak snížit riziko rakoviny, zejména rakoviny ústní dutiny, plic, močového měchýře, slinivky a krku. Kouření není hrozbou pouze pro kuřáky, ale také pro pasivní kuřáky, kteří například v zaměstnání sdílí s čadícími komíny jednu kancelář. 4 - Snížení spotřebu alkoholu Nadměrná spotřeba alkoholu může zvýšit riziko různých typů rakoviny, například rakovinu tlustého střeva, jater nebo prsu. V našich zeměpisných šířkách je rakovina tlustého sřeva téměř národní nemocí. Mnoho lidí si ji přivodí častým a nadměrným pitím alkoholu a naprosto tragickou stravou s minimálním množstvím ovoce a zeleniny a s převahou nezdravých tuků. 5 - Ochrana před sluncem Pro prevenci rakoviny kůže je důležité chránit se před přímým sluncem. Doporučuje se používat opalovací krém s minimálně SPF 30, nevystavovat se slunci uprostřed dne, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější a chránit pokožku oděvem, pokud je to možné. Je také nezbytné všímat si jakýchkoli změn na kůži, zejména změny tvaru mateřských znamének. Důležité jsou pravidelné prevence u dermatologa. Fotka od Silvia z Pixabay
229
Podle Bloomberg Global Health Index je Španělsko jednou z nejzdravějších zemí na světě, přesto je španělská kuchyně, pokud přijde na debatu o středomořské kuchyni, často přehlížena.
Studie v The New England Journal of Medicine, financovaná španělským ministerstvem zdravotnictví ukázala, že výskyt závažných kardiovaskulárních příhod byl u Španělů díky jejich národní kuchyni bohaté na ...
138
Pravidelný sport má výrazný pozitivní dopad na duševní zdraví. Nedávno provedená studie se zaměřila na běh a dospěla k závěru, že pravidelné běhání má na jedince trpící úzkostmi a depresemi podobně příznivý vliv jako antidepresiva, ovšem bez jejich vedlejších účinků.
Studie byla prezentovaná na kongresu European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) v Barceloně v říjnu...
141
Zdřímnutí, dát si dvacet. Kdy by to neznal. Většinou vaši nadřízení. Dělají že to neznají a když přistihnou tak trestají. Přitom sami dřímají.
Podle rostoucího počtu výzkumů polední spánek nejen zlepší náladu, ale může také zvýšit výkon. Je to však délka spánku, která určuje zdravotní přínosy zdřímnutí. Velmi dlouhé zdřímnutí může mít naopak negativní vliv. Nedávné...
138
Světem sociálních síti často hýbou šílenosti, které by většinu lidí nejspíše ani nenapadla. Jednou z nich je nynější dietní cottage - hořčičná vlna na TikToku.
Hořčice a cottage sýr možná nezní jako nejchutnější kombinace, ale tento gastronomický výstřelek vzal TikTok útokem. Šílenství odstartovala influencerka Tiffany Magee. Zázrak spočívá v namáčení klobás a syrové zeleniny...