hlavni_strana

registrace

  • Vliv životního stylu na Alzheimerovu chorobu

    76

    Alzheimerova choroba je progresivní neurodegenerativní porucha charakterizovaná postupným poklesem paměti a problémů s chováním.Je to nejběžnější forma demence, tj. onemocnění charakterizované ztrátou paměti a potížemi s myšlením, řešením problémů a jazykem. V České republice trpí touto chorobou odhadem 150 tisíc lidí a předpokládá se, že do roku 2050 se toto číslo téměř zdvojnásobí.

    vp111_deda

    U lidí s Alzheimerovou chorobou se v mozku vytváří tzv. beta-amyloidní plak, tj. shluky proteinů, které brání komunikaci mezi nervovými buňkami a spleti, které zastavují přísun živin mezi nervovými buňkami. Mezi počáteční příznaky patří deprese, podrážděnost, zmatenost a zapomnětlivost. Jak Alzheimerova choroba postupuje, problémy se ztrátou paměti, komunikace, uvažování a orientace se stávají závažnějšími. Strava a Alzheimerova choroba Riziko Alzheimerovy choroby je vyšší u lidí, kteří konzumují stravu s vysokým obsahem cholesterolu a nasycených tuků a nízkým obsahem vlákniny, zeleniny a ovoce. To má za následek tvorbu beta-amyloidních plaků. Strava zdravá pro mozek v kombinaci s fyzickou a duševní aktivitou, správným zvládáním stresu a sociální interakcí, snižuje progresi Alzheimerovy choroby. Podle studie zveřejněné v Journal of Alzheimer's Disease jsou vitamin C, vitamin E, beta-karoten a flavonoidy silnými antioxidanty, které bojují proti volným radikálům odpovědným za degeneraci mozku spojenou s Alzheimerovou chorobou. Citrusy obsahují významné množství vitamínu C, zatímco ořechy, olejná semena a obiloviny zvyšují příjem vitamínu E. Konzumace žlutého, červeného a oranžového ovoce a zeleniny pomáhá uspokojit příjem beta-karotenu. Cibule, borůvky, jahody, pomeranče, jablka a sladké brambory jsou dietními zdroji flavonoidů. vp111_mozek_alz Studie publikovaná v časopise Neurology odhalila, že lidé konzumující potraviny bohaté na folát a vitamín B12 mají snížené riziko Alzheimerovy choroby. Homocystein je neurotoxin, který poškozuje spánkový lalok. Listová zelenina, pomeranče, ořechy a luštěniny jsou zdrojem kyseliny listové, zatímco kuřecí maso, ryby a mléčné výrobky přispívají k příjmu vitamínu B 12. Dostatek vitamínu D je nezbytný pro správné fungování imunitního systému a pro boj se záněty souvisejícími s Alzheimerovou chorobou. Vystavení se rannímu slunci je nejlepším zdrojem vitamínu D. Vejce, ryby a mléčné výrobky jsou potravinové zdroje vitamínu D. Příjem Omega-3 tuků zabraňuje poškození buněk způsobenému Alzheimerovou chorobou. Omega-3 tuky řídí tok vápníku do mozku a ven z něj. Nadměrné hromadění vápníku v mozkových buňkách přispívá k produkci beta-amyloidního proteinu, což má za následek propuknutí Alzheimerovy choroby. Vlašské ořechy, lněná semínka, mastné ryby jako losos nebo makrela jsou dobrými zdroji Omega-3 tuků. Kurkumin, sloučenina obsažená v kurkumě, působí proti příznakům Alzheimerovy choroby. Váže amyloidní proteiny a zabraňuje jejich seskupování za vzniku plaku. Kromě toho kurkuma snižuje zánět nervové tkáně. Lidem trpícím Alzheimerovou chorobou se doporučuje jíst stravu obsahující vlákninu a menší množství nasycených tuků. Dobrým zdrojem vlákniny jsou celozrnné cereálie, luštěniny, ovoce a zelenina. Studie v časopise JAMA Neurology prokázala, že lidé, kteří jedli stravu s vysokým obsahem nasycených tuků a potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako jsou průmyslově zpracované potraviny (např. mražená pizza, chipsy, ztužené tuky a potraviny, které je obsahují a mnohé další), mají zvýšené hladiny beta -amyloidního proteinu v jejich mozkomíšním moku. Změny životního stylu Podle studie provedené na Stanfordské univerzitě stres nezanedbatelně přispívá k progresi Alzheimerovy choroby. Při stresu tělo produkuje hormon kortizol, který poškozuje mozkové buňky a narušuje fungování neurotransmiterů. Proto je důležité snažit se žít život bez stresu, což je v dnešní době skutečná výzva. Další opatření, která mohou pomoci v prevenci Alzheimerovy choroby, jsou pravidelné fyzické cvičení, 8 hodin spánku každý den a zapojení do nějaké formy duševní činnosti, jako je luštění křížovek, čtení novin, knih, časopisů nebo učení se novému jazyku a novým věcem. Tohle vše může výrazně snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Fotka od Mohamed Hassan z Pixabay Fotka od Peter Middleton z Pixabay


    Další články z kategorie

    253

    stravovani_predku

    Stravování po celém světě dnes není o mnoho zdravější než před 30 lety, uvádí nová studie. Na stupnici od 0 do 100, v hodnocení toho jak dobře lidé dodržují doporučené stravování, přičemž 0 je špatná strava (předpokládejme velkou konzumaci cukru a zpracovaného masa) a 100 představuje doporučenou rovnováhu ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celých zrn. Většina zemí by získala...

    269

    sit_hot1

    Síťové hotovky rozvíjí a rozšiřují obzory svým čtenářům. Jako vždy přinášíme mnohé cenné rady a poznání z oblasti lásky, nezapomínáme na motoristy a něco malého přinášíme ze světa drsňáků. Dobrou chuť.

    282

    sit_hot1

    I v okurkové sezóně Síťové hotovky přináší nové poznatky z tajů lásky, krátce jsme nahlédli do budoucnosti a servírujeme hotovky také pro drsňáky. Motoristická okénka máme dokonce dvě.

    366

    singles

    Není to tak dávno, kdy být „single” bylo považováno za tabu. Spíše než s pochopením a tolerancí bylo na tyto lidi nahlíženo s větším či menším opovržením. Svět se však mění a lidé s ním. S množstvím lidí, kteří žijí jako tzv. singles se mění i společenské názory na tuto část společnosti.


    Důvodů proč lidé zůstávají single je více. Jsou dvě základní skupiny singles...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz