Vliv životního stylu na Alzheimerovu chorobu
75
Alzheimerova choroba je progresivní neurodegenerativní porucha charakterizovaná postupným poklesem paměti a problémů s chováním.Je to nejběžnější forma demence, tj. onemocnění charakterizované ztrátou paměti a potížemi s myšlením, řešením problémů a jazykem. V České republice trpí touto chorobou odhadem 150 tisíc lidí a předpokládá se, že do roku 2050 se toto číslo téměř zdvojnásobí.
U lidí s Alzheimerovou chorobou se v mozku vytváří tzv. beta-amyloidní plak, tj. shluky proteinů, které brání komunikaci mezi nervovými buňkami a spleti, které zastavují přísun živin mezi nervovými buňkami. Mezi počáteční příznaky patří deprese, podrážděnost, zmatenost a zapomnětlivost. Jak Alzheimerova choroba postupuje, problémy se ztrátou paměti, komunikace, uvažování a orientace se stávají závažnějšími. Strava a Alzheimerova choroba Riziko Alzheimerovy choroby je vyšší u lidí, kteří konzumují stravu s vysokým obsahem cholesterolu a nasycených tuků a nízkým obsahem vlákniny, zeleniny a ovoce. To má za následek tvorbu beta-amyloidních plaků. Strava zdravá pro mozek v kombinaci s fyzickou a duševní aktivitou, správným zvládáním stresu a sociální interakcí, snižuje progresi Alzheimerovy choroby. Podle studie zveřejněné v Journal of Alzheimer's Disease jsou vitamin C, vitamin E, beta-karoten a flavonoidy silnými antioxidanty, které bojují proti volným radikálům odpovědným za degeneraci mozku spojenou s Alzheimerovou chorobou. Citrusy obsahují významné množství vitamínu C, zatímco ořechy, olejná semena a obiloviny zvyšují příjem vitamínu E. Konzumace žlutého, červeného a oranžového ovoce a zeleniny pomáhá uspokojit příjem beta-karotenu. Cibule, borůvky, jahody, pomeranče, jablka a sladké brambory jsou dietními zdroji flavonoidů. Studie publikovaná v časopise Neurology odhalila, že lidé konzumující potraviny bohaté na folát a vitamín B12 mají snížené riziko Alzheimerovy choroby. Homocystein je neurotoxin, který poškozuje spánkový lalok. Listová zelenina, pomeranče, ořechy a luštěniny jsou zdrojem kyseliny listové, zatímco kuřecí maso, ryby a mléčné výrobky přispívají k příjmu vitamínu B 12. Dostatek vitamínu D je nezbytný pro správné fungování imunitního systému a pro boj se záněty souvisejícími s Alzheimerovou chorobou. Vystavení se rannímu slunci je nejlepším zdrojem vitamínu D. Vejce, ryby a mléčné výrobky jsou potravinové zdroje vitamínu D. Příjem Omega-3 tuků zabraňuje poškození buněk způsobenému Alzheimerovou chorobou. Omega-3 tuky řídí tok vápníku do mozku a ven z něj. Nadměrné hromadění vápníku v mozkových buňkách přispívá k produkci beta-amyloidního proteinu, což má za následek propuknutí Alzheimerovy choroby. Vlašské ořechy, lněná semínka, mastné ryby jako losos nebo makrela jsou dobrými zdroji Omega-3 tuků. Kurkumin, sloučenina obsažená v kurkumě, působí proti příznakům Alzheimerovy choroby. Váže amyloidní proteiny a zabraňuje jejich seskupování za vzniku plaku. Kromě toho kurkuma snižuje zánět nervové tkáně. Lidem trpícím Alzheimerovou chorobou se doporučuje jíst stravu obsahující vlákninu a menší množství nasycených tuků. Dobrým zdrojem vlákniny jsou celozrnné cereálie, luštěniny, ovoce a zelenina. Studie v časopise JAMA Neurology prokázala, že lidé, kteří jedli stravu s vysokým obsahem nasycených tuků a potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako jsou průmyslově zpracované potraviny (např. mražená pizza, chipsy, ztužené tuky a potraviny, které je obsahují a mnohé další), mají zvýšené hladiny beta -amyloidního proteinu v jejich mozkomíšním moku. Změny životního stylu Podle studie provedené na Stanfordské univerzitě stres nezanedbatelně přispívá k progresi Alzheimerovy choroby. Při stresu tělo produkuje hormon kortizol, který poškozuje mozkové buňky a narušuje fungování neurotransmiterů. Proto je důležité snažit se žít život bez stresu, což je v dnešní době skutečná výzva. Další opatření, která mohou pomoci v prevenci Alzheimerovy choroby, jsou pravidelné fyzické cvičení, 8 hodin spánku každý den a zapojení do nějaké formy duševní činnosti, jako je luštění křížovek, čtení novin, knih, časopisů nebo učení se novému jazyku a novým věcem. Tohle vše může výrazně snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Fotka od Mohamed Hassan z Pixabay Fotka od Peter Middleton z Pixabay
159
Poslední srpnový víkend patřil ve Skotsku všem lovcům senzací z celého světa. Nešlo o nic menšího než o největší lov (hon) na Lochnessku v historii. Události se zúčastnili stovky dobrovolníků a zvědavců. Výbavu měli opravdu skvostnou. Nechyběly například termální drony. K detekci akustických signálů pod vodou byl použit hydrofon.
Jezero Lochness křižovaly lodě, na březích pobíhali...
243
S novým rokem jsou zpět Vaše síťové hotovky. Jako vždy se věnujeme lásce, zabrousíme do oblasti vybrané gastronomie a nechybí okénko do magazínů pro chlapáky. Jdeme na to!
350
Když něco nevíš tak se zeptej. Alespoň tak nás to učili ve škole. Někdy však platí „mlčeti zlato”. Internetové poradny jsou plné zvláštních dotazů lidí, kteří, vedeni silným pudem poznání a zvídavosti, pokládají své zvědavé dotazy. Síťové hotovky nabízejí odpovědi na některé z nich.
274
Síťové hotovky své čtenáře neopouští ani v dnešní složité době. Našim čtenářům přinášíme odborné informace o stlaní postelí, nechybí něco málo o lásce a motoristické okénko je dnes opravdu speciální. Dobrou chuť.