Zázvor a jeho vliv na zdraví
263
Zázvor je koření hojně vyžívané zejména v asijských kuchyních. Zázvor však není jen pouhé koření. Má některé jedinečné vlastnosti, jeho zdravotní přínos je značný a v asijském lidovém léčitelství má nezastupitelnou roli. Je běžně a snadno dostupný, čerstvý zázvor lze koupit téměř v každém obchodě s potravinami.
Díky jeho snadné dostupnosti může jeho blahodárného vlivu využívat každý. Zázvor tedy není jen přísadou do jídla, čaje nebo limonád. Je požehnáním pro zdraví a neměl by chybět v žádné kuchyni. Napomáhá hubnutí Je možné směle říci, že zázvor rovná se štíhlost. Ve studii provedené na lidech trpících obezitou bylo zjištěno, že pomáhá snížit tělesnou hmotnost a poměr pasu a boků. A jak víme jsou to právě pas a boky, které tak často drží...Zázvor zvyšuje termogenezi (produkci tepla). V kombinaci s pohybem, je nutné dodat. Snižuje také pocity hladu. Chrání srdce, snižuje cholesterol Zvyšuje HDL cholesterol neboli dobrý cholesterol. Zázvor významně snižuje plazmatické lipidy (LDL-C a celkový cholesterol) a tělesnou hmotnost, případně zabraňuje rozvoji onemocnění koronárních tepen (CAD) u hyperlipidemických pacientů. Tenhle odstaveček zní trochu vědecky, takže ve zkratce: zázvor ve stravě znamená nižší zlý cholesterol a naopak vyšší hodný cholesterol. A má blahodárný vliv na srdce. Zvyšuje počet spermií Studie potvrdily, že zázvor snižuje fragmentaci (poškození) DNA spermií. Tady není dále co dodávat. Udržuje pokožku zdravou Zázvor se používá při léčbě kožních onemocnění jeho přímou aplikací na postižená místa. Často bývá součástí kosmetických výrobků. Podporuje hojení ran a je silným antiseptickým a čistícím prostředkem. Snižuje pocity nevolnosti Žvýkání nebo cucání zázvoru může pomoci snížit pocit nevolnosti, zvracení, mořské nemoci a při různých typech nevolností. Dávejte si však pozor na chemicky sušený zázvor (typicky na syřidla) a zázvor utopený v cukru (typicky bonbóny apod.). Tyto výrobky ničemu nepomáhají, k žaludečním obtížím spíše přispějí nežli naopak. A se zázvorem v cukru se samozřejmě ke štíhlé linii také nedopracujete. Zlepšuje trávení Máte problémy s trávením? Jezte zázvor, protože pomáhá při vylučování střevních šťáv, zlepšuje vstřebávání základních živin a tím napomáhá trávení. Pomáhá také při trávení bílkovin a chrání váš žaludek před žaludečními vředy. Zázvorový čaj celkově žaludek zklidňuje, je účinný při průjmových obtížích. Zmírňuje menstruační potíže Pití zázvorového čaje pomáhá zmírnit bolest a uvolnit svaly. Zázvor vám pomůže zmírnit bolesti před nebo během menstruace. Napomáhá od menstruačních nepravidelností. Zmírňuje potíže při nachlazení Šálek zázvorového čaje může pomoci zmírnit obtíže spojené s nachlazením tím, že zvýší kapacitu plic a uvolní hlen. Rozkládá a odstraňuje hlen typický při stavech nachlazení. Zmírňuje stres Zázvorový čaj má kombinaci uklidňující vůně a léčivých vlastností, které mohou pomoci snížit váš stres a napětí. Gingerol v zázvoru bojuje proti látkám v těle, které se vylučují při psychickém a fyzickém stresu. Posiluje imunitu Zázvor je antibakteriální, protiplísňový a protizánětlivý. Konzumace zázvoru posiluje vaši imunitu. Pomáhá při léčbě rakoviny Složky zázvoru jsou považovány za chemopreventivní dietetické látky. Předmětem studií se stala zejména štiplavá složka zázvoru 6-Shoagol a bylo zjištěno, že právě tato látka má protirakovinné účinky. Vzniká, když se zázvor suší nebo vaří. Vzhledem k tomu, že se jedná o dietní sloučeninu a ne o moderní synteticky vyráběnou chemikálii, je vítanou možností léčby rakoviny. Zázvor také pomáhá zlepšit a zmírnit nepříjemnou reakci na chemoterapii. Pomáhá při úlevě od bolesti Zázvor blokuje prozánětlivé chemikálie (prostaglandiny). To zmírňuje bolesti při migrénách a artritidě. Je prokázáno, že konzumace zázvoru při prvních známkách migrény přináší úlevu. Denní užívání zázvoru zmírňuje bolest způsobenou artritidou (osteoartritida nebo revmatoidní artritida). Všeho moc škodí Při nadměrné konzumaci zázvoru může dojít k podráždění sliznici dutiny ústní,k pálení žáhy nebo žaludeční nevolnosti, podobně jako když si dáte příliš kořeněné jídlo. Lze dohledat tvrzení, že velké množství zázvoru ve stravě může zvýšit riziko potratu. Těhotné ženy by se měli vždy poradit se svým lékařem o jeho zařazení do jídelníčku!!!
520
Ryby a mořské plody patří celosvětově k nejvíce obchodovaným komoditám. V mnoha případech je proto velmi složité určit jejich původ, zejména místo výlovu. Ve světě a zejména v USA se během posledních dekád znatelně zvýšil nešvar špatného označování místa původu. Studií na toto téma bylo provedeno více, ale pouze několik z nich se věnuje tomu, jaký dopad mají tyto nekalé praktiky...
517
Matcha tea, po našem „mača čaj” (ne mačo...), je velmi populární. Získal velkou oblibu po celém světě zejména mezi vyznavači zdravého životního stylu. Co se skrývá za jeho názvem? Jak se vyrábí, co obsahuje a jaké konkrétní pozitivní účinky na lidské zdraví má tento čaj?
Svůj původ má v Japonsku. Vyrábí se mletím mladých čajových listů na prášek, díky tomu tento čaj obsahuje...
432
Jsou sladká, zdravá a chutná. Na světě dnes existuje přibližně 30 000 druhů jablek různých barev a tvarů. Obsahují vše důležité. Vitamíny, minerály a vlákninu. Jejich pěstováni je nenáročné a úroda téměř vždy jistá.
Jablka by zcela jistě neměla chybět ve vašem jídelníčku. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvá a to i se slupkou. Doporučuje se alespoň jedno jablko denně jako...
429
Výzkumy ukazují, že evropští zákazníci jsou stále více hladoví po čokoládě a jsou ochotni platit za produkty, které jsou získávány zodpovědně ve vztahu ke zdrojům.
Když přijde na čokoládu, kakao a výrobky z nich, trvalá udržitelnost jejich zdrojů získává na důležitosti. Stále více ovlivňuje zákazníkovo rozhodnutí při nákupu a také vnímání značky, kterou kupují. Nový výzkum...