Zázvor a jeho vliv na zdraví
263
Zázvor je koření hojně vyžívané zejména v asijských kuchyních. Zázvor však není jen pouhé koření. Má některé jedinečné vlastnosti, jeho zdravotní přínos je značný a v asijském lidovém léčitelství má nezastupitelnou roli. Je běžně a snadno dostupný, čerstvý zázvor lze koupit téměř v každém obchodě s potravinami.
Díky jeho snadné dostupnosti může jeho blahodárného vlivu využívat každý. Zázvor tedy není jen přísadou do jídla, čaje nebo limonád. Je požehnáním pro zdraví a neměl by chybět v žádné kuchyni. Napomáhá hubnutí Je možné směle říci, že zázvor rovná se štíhlost. Ve studii provedené na lidech trpících obezitou bylo zjištěno, že pomáhá snížit tělesnou hmotnost a poměr pasu a boků. A jak víme jsou to právě pas a boky, které tak často drží...Zázvor zvyšuje termogenezi (produkci tepla). V kombinaci s pohybem, je nutné dodat. Snižuje také pocity hladu. Chrání srdce, snižuje cholesterol Zvyšuje HDL cholesterol neboli dobrý cholesterol. Zázvor významně snižuje plazmatické lipidy (LDL-C a celkový cholesterol) a tělesnou hmotnost, případně zabraňuje rozvoji onemocnění koronárních tepen (CAD) u hyperlipidemických pacientů. Tenhle odstaveček zní trochu vědecky, takže ve zkratce: zázvor ve stravě znamená nižší zlý cholesterol a naopak vyšší hodný cholesterol. A má blahodárný vliv na srdce. Zvyšuje počet spermií Studie potvrdily, že zázvor snižuje fragmentaci (poškození) DNA spermií. Tady není dále co dodávat. Udržuje pokožku zdravou Zázvor se používá při léčbě kožních onemocnění jeho přímou aplikací na postižená místa. Často bývá součástí kosmetických výrobků. Podporuje hojení ran a je silným antiseptickým a čistícím prostředkem. Snižuje pocity nevolnosti Žvýkání nebo cucání zázvoru může pomoci snížit pocit nevolnosti, zvracení, mořské nemoci a při různých typech nevolností. Dávejte si však pozor na chemicky sušený zázvor (typicky na syřidla) a zázvor utopený v cukru (typicky bonbóny apod.). Tyto výrobky ničemu nepomáhají, k žaludečním obtížím spíše přispějí nežli naopak. A se zázvorem v cukru se samozřejmě ke štíhlé linii také nedopracujete. Zlepšuje trávení Máte problémy s trávením? Jezte zázvor, protože pomáhá při vylučování střevních šťáv, zlepšuje vstřebávání základních živin a tím napomáhá trávení. Pomáhá také při trávení bílkovin a chrání váš žaludek před žaludečními vředy. Zázvorový čaj celkově žaludek zklidňuje, je účinný při průjmových obtížích. Zmírňuje menstruační potíže Pití zázvorového čaje pomáhá zmírnit bolest a uvolnit svaly. Zázvor vám pomůže zmírnit bolesti před nebo během menstruace. Napomáhá od menstruačních nepravidelností. Zmírňuje potíže při nachlazení Šálek zázvorového čaje může pomoci zmírnit obtíže spojené s nachlazením tím, že zvýší kapacitu plic a uvolní hlen. Rozkládá a odstraňuje hlen typický při stavech nachlazení. Zmírňuje stres Zázvorový čaj má kombinaci uklidňující vůně a léčivých vlastností, které mohou pomoci snížit váš stres a napětí. Gingerol v zázvoru bojuje proti látkám v těle, které se vylučují při psychickém a fyzickém stresu. Posiluje imunitu Zázvor je antibakteriální, protiplísňový a protizánětlivý. Konzumace zázvoru posiluje vaši imunitu. Pomáhá při léčbě rakoviny Složky zázvoru jsou považovány za chemopreventivní dietetické látky. Předmětem studií se stala zejména štiplavá složka zázvoru 6-Shoagol a bylo zjištěno, že právě tato látka má protirakovinné účinky. Vzniká, když se zázvor suší nebo vaří. Vzhledem k tomu, že se jedná o dietní sloučeninu a ne o moderní synteticky vyráběnou chemikálii, je vítanou možností léčby rakoviny. Zázvor také pomáhá zlepšit a zmírnit nepříjemnou reakci na chemoterapii. Pomáhá při úlevě od bolesti Zázvor blokuje prozánětlivé chemikálie (prostaglandiny). To zmírňuje bolesti při migrénách a artritidě. Je prokázáno, že konzumace zázvoru při prvních známkách migrény přináší úlevu. Denní užívání zázvoru zmírňuje bolest způsobenou artritidou (osteoartritida nebo revmatoidní artritida). Všeho moc škodí Při nadměrné konzumaci zázvoru může dojít k podráždění sliznici dutiny ústní,k pálení žáhy nebo žaludeční nevolnosti, podobně jako když si dáte příliš kořeněné jídlo. Lze dohledat tvrzení, že velké množství zázvoru ve stravě může zvýšit riziko potratu. Těhotné ženy by se měli vždy poradit se svým lékařem o jeho zařazení do jídelníčku!!!
342
Anti-aging. Moderní a často používané slovo, které není třeba překládat. Zdomácnělo v mnoha jazycích. Kdo by také chtěl stárnout rychleji než je nutné. A přestože tento proces je neodvratný, existují způsoby jak jej zpomalit. Kouzelný lektvar nespočívá ani tak v užívání „zázračných pilulek” nebo botoxů, ale v jídle, které denně konzumujeme.Pojďme se podívat na některé...
272
Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.
Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že...
271
Vodní melouny, toto zcela běžné ovoce, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, se právem řadí mezi nejzdravější potraviny. Vodní meloun je obvykle dost velký, stejně jako jeho zdravotní benefity.
Melouny obsahují až 92% vody, obsahují také velké množství draslíku, vitamínů A, C a B6 a lykopenu, což z melounu dělá nízkokalorické a výživné jídlo. Je zajímavé, že meloun...
223
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...