Top 7 benefitů vodního melounu
268
Vodní melouny, toto zcela běžné ovoce, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, se právem řadí mezi nejzdravější potraviny. Vodní meloun je obvykle dost velký, stejně jako jeho zdravotní benefity.
Melouny obsahují až 92% vody, obsahují také velké množství draslíku, vitamínů A, C a B6 a lykopenu, což z melounu dělá nízkokalorické a výživné jídlo. Je zajímavé, že meloun má nejvyšší koncentraci lykopenu, silného antioxidantu, který chrání před rakovinou prostaty, plic, kolorektálního karcinomu, endometria a prsu. Spolu se sladkou a šťavnatou dužinou obsahují semínka vodního melounu solidní výživnou dávku, která nabízí spoustu živin, jako je hořčík, bílkoviny, zinek, železo a omega-6 mastné kyseliny. Obsah mononenasycených a polynenasycených tuků v semenech vodního melounu snižuje hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mají podobnou chuť jako slunečnicová semínka, ale jsou méně ořechové. Látky citrulin a lykopen dále přispívají ke zdravotním přínosům vodního melounu. Snižují krevní tlak, zlepšují texturu pokožky, podporují zdraví srdce, snižují bolesti svalů a dehydrataci. To jsou jen některé z výhod plynoucích z konzumace melounu. Vzhledem k tomu, že meloun je nízkokalorické ovoce bez tuku a s vysokým obsahem vlákniny, má velkou zásluhu na štíhlé linii svých konzumentů. 1. Melouny pro zdravé srdce Studie publikovaná v American Journal of Hypertension dospěla k závěru, že extrakt z melounu snižuje krevní tlak u obézních dospělých. Citrulin je klíčovou sloučeninou v hypotenzních účincích melounu, protože pomáhá tělu produkovat arginin. Arginin pomáhá při syntéze oxidu dusnatého, který působí jako svalový relaxant a pomáhá udržovat zdravý cévní tonus a krevní tlak. Citrulin snižuje hladinu LDL cholesterolu a snižuje usazování arteriálního plaku. Navíc nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku v melounu z něj činí ideální jídlo pro lidi s hypertenzí. Lykopen a vitamín C zabraňují kornatění tepen, zvyšují elasticitu cév a snižují zánět, čímž snižují riziko aterosklerózy. 2. Meloun pomáhá v těhotenství Díky vysokému obsahu vody a přírodních cukrů zmírňuje vodní meloun pálení žáhy, snižuje otoky, zmírňuje ranní nevolnosti a zabraňuje dehydrataci. Kromě toho obsah minerálních látek ve vodních melounech, jako je vápník a hořčík, pomáhá předcházet svalovým křečím ve třetím trimestru. Obsah vlákniny a vody v melounu zabraňuje zácpě, což je běžný problém v těhotenství. Meloun je bohatý na živiny, jako je draslík, vitamín A, C a B6, které jsou životně důležité pro rozvoj zraku, mozku a imunitního systému dítěte. Studie publikovaná v International Journal of Gynecology and Obstetrics zjistila, že lykopen snižuje výskyt preeklampsie o 50 procent. 3. Snižuje hromadění tělesného tuku Nový výzkum objevil souvislost mezi melounem a ukládáním tělesného tuku. Meloun obsahuje citrulin, který se přeměňuje na arginin. Konverze citrulinu na arginin vede k tvorbě molekul souvisejících s argininem nazývaných polyargininové peptidy, které blokují aktivitu enzymu zvaného tkáňově nespecifická alkalická fosfatáza (TNAP). Když je aktivita TNAP ukončena, adipocyty vytvářejí méně tuku (adipogeneze), čímž se snižuje hromadění tělesného tuku. 4. Meloun prospívá ledvinám Obsah draslíku ve vodním melounu snižuje hladinu kyseliny močové, která by jinak mohla přispívat k poškození ledvin. Vysoký obsah vody usnadňuje časté močení, což pomáhá ledvinám vyplavovat toxiny. Kombinace hořčíku a vitamínu B6 v melounu, snižuje výskyt kalcium-oxalátových kamenů. Jinak též známé jako močové kameny. 5. Melouny a hydratace S 92% obsahem vody jsou vodní melouny ideálními prostředky k uhašení žízně v parném letním vedru, které také zabraňuje úpalu snížením tělesné teploty. Vodní meloun, bohatý na elektrolyty a rehydratační soli, vyživuje tělo tím, že nahrazuje elektrolyty ztracené potem, hydratuje buňky a udržuje buněčnou vodní rovnováhu. Studie na univerzitě v Neapoli prokázala, že fytonutrienty jako lutein a zeaxanthin obsažené ve vodním melounu ještě více zvyšují úroveň hydratace. 6. Snižuje bolestivost svalů Džus z melounu je na dobré cestě stát se oblíbeným nápojem před cvičením sportovců. Podle studie zveřejněné v ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry obsah citrulinu ve vodním melounu zmírňuje bolest svalů po cvičení tím, že snižuje zánět a snižuje poškození svalů. 7. Podporuje zdravou pleť Vodní melouny jsou bohatým zdrojem silných antioxidantů – vitaminu A, C a lykopenu, chrání před volnými radikály, které jsou zodpovědné za vrásky, jemné linky a nedokonalosti pleti. Vitamin A je základní živinou pro udržení integrity pokožky, snížení akné a hydrataci pokožky. Vitamin C, který napomáhá tvorbě kolagenu , je nezbytný pro udržení elasticity pokožky a zlepšení textury pokožky. Na jeden meloun, je toho opravdu dost. Hned si jdu jeden koupit. A Vám doporučuji to samé.
88
Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.
Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce...
514
Matcha tea, po našem „mača čaj” (ne mačo...), je velmi populární. Získal velkou oblibu po celém světě zejména mezi vyznavači zdravého životního stylu. Co se skrývá za jeho názvem? Jak se vyrábí, co obsahuje a jaké konkrétní pozitivní účinky na lidské zdraví má tento čaj?
Svůj původ má v Japonsku. Vyrábí se mletím mladých čajových listů na prášek, díky tomu tento čaj obsahuje...
182
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou....
272
Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.
Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že...