Rajčata a zdraví
184
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou. U nás v redakci to platí stoprocentně.
Rajčata neobsahují škroby, jsou nízkokalorická a jejich pravidelná konzumace má nezanedbatelné zdravotní výhody. Rajčata obsahují velké množství lykopenu - významného antioxidantu. Studie ukázaly, že častá a dostatečná konzumace rajčat může snížit riziko rakovinu prostaty. Toto riziko se dále snižuje pokud jsou rajčata podávána spolu s brokolicí. Naznačila to studie zveřejněná v Journal of the National Cancer Institute. Tento přínos, dle studie, souvisí s antioxidačními vlastnostmi lykopenu. Další studie publikovaná v Journal of Clinical Nutrition zjistila, že rajčata vařená s olivovým olejem a se slupkou, zvyšují významně vstřebávání karotenoidních fytochemikálií včetně lykopenu. Rajčata jsou bohatým zdrojem draslíku. Šálek rajčatové šťávy obsahuje 534 mg draslíku. Fyziologicky hraje draslík důležitou roli při přenosu nervových signálů, rovnováze tekutin v těle a mnoha dalších důležitých chemických reakcích. Draslík se používá k léčbě vysokého krevního tlaku, inzulínové rezistence, chronického únavového syndromu, svalové slabosti a dokonce i nadýmání a střevních poruch. Jiné studie prokázaly, že žlutý gel obklopující semena rajčat pomáhá snížit riziko krevních sraženin. To znamená, že rajčata jsou skvělou prevencí proti mrtvicím a infarktům. Rajčata dále obsahují například niacin a folát, což jsou látky ,které do značné míry snižují srdeční problémy. Další další zdravotní výhody rajčat jsou: - působí proti impotenci a pomáhají zvyšovat počet spermií. - jsou silnými čističi krve a uvolňují infekce močových cest. - jsou bohatým zdrojem vitamínu C a A, a proto mají značné antioxidační vlastnosti. Vitamin A chrání zejména proti makulární degeneraci (degenerativní onemocnění sítnice) a zlepšuje zrak. - denní příjem 240 ml rajčatové šťávy s nízkým obsahem sodíku, může zabránit zánětlivým onemocněním, osteoporóze a Alzheimerově chorobě. - mají blahodárný vliv na pokožku a jsou široce využívány při výrobě produktů péče o pleť. S rajčaty zkrátka nikdy chybu neuděláte. Pokud máte zahrádku nebo balkon, rajčata si můžete vypěstovat. To je ideální varianta. Varianta číslo dvě je nákup rajčat v obchodech a jejich tragická kvalita. Často jsou kyselá, v lepším případě jen bez chuti. Mnohdy rozdíl v chuti mezi rajčetem a citronem téměř nepoznáte... Fotka od Hans z Pixabay
169
Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co tě čeká. A to, co najdete, by vás mohlo skutečně překvapit – sladké, delikátní a oh tak uspokojující!!! Stejně jako fáze života jsou některé čokolády sladké i hořké, světlé či tmavé. Všechny však mají jedno společné. Jsou vynikající.
Pokud peníze „mluví“, pak čokoláda „zpívá“. Štěstí si přeci nekoupíte, ale můžete si koupit...
263
Zázvor je koření hojně vyžívané zejména v asijských kuchyních. Zázvor však není jen pouhé koření. Má některé jedinečné vlastnosti, jeho zdravotní přínos je značný a v asijském lidovém léčitelství má nezastupitelnou roli. Je běžně a snadno dostupný, čerstvý zázvor lze koupit téměř v každém obchodě s potravinami.
Díky jeho snadné dostupnosti může jeho blahodárného vlivu...
184
Průmyslově zpracované potraviny se v dnešní době staly standardem. Mnohé z nich jsou doslova nabité nebezpečnými potravinářskými přísadami, které způsobují zdravotní problémy a komplikace. V tomto článku se dozvíte, jak mohou tyto nebezpečné látky a sloučeniny ovlivnit vaše zdraví. Pokud se jim budete co nejvíce vyhýbat, můžete tak významně snížit riziko vzniku problémů oběhové...
269
Vodní melouny, toto zcela běžné ovoce, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, se právem řadí mezi nejzdravější potraviny. Vodní meloun je obvykle dost velký, stejně jako jeho zdravotní benefity.
Melouny obsahují až 92% vody, obsahují také velké množství draslíku, vitamínů A, C a B6 a lykopenu, což z melounu dělá nízkokalorické a výživné jídlo. Je zajímavé, že meloun...