Rajčata a zdraví
185
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou. U nás v redakci to platí stoprocentně.
Rajčata neobsahují škroby, jsou nízkokalorická a jejich pravidelná konzumace má nezanedbatelné zdravotní výhody. Rajčata obsahují velké množství lykopenu - významného antioxidantu. Studie ukázaly, že častá a dostatečná konzumace rajčat může snížit riziko rakovinu prostaty. Toto riziko se dále snižuje pokud jsou rajčata podávána spolu s brokolicí. Naznačila to studie zveřejněná v Journal of the National Cancer Institute. Tento přínos, dle studie, souvisí s antioxidačními vlastnostmi lykopenu. Další studie publikovaná v Journal of Clinical Nutrition zjistila, že rajčata vařená s olivovým olejem a se slupkou, zvyšují významně vstřebávání karotenoidních fytochemikálií včetně lykopenu. Rajčata jsou bohatým zdrojem draslíku. Šálek rajčatové šťávy obsahuje 534 mg draslíku. Fyziologicky hraje draslík důležitou roli při přenosu nervových signálů, rovnováze tekutin v těle a mnoha dalších důležitých chemických reakcích. Draslík se používá k léčbě vysokého krevního tlaku, inzulínové rezistence, chronického únavového syndromu, svalové slabosti a dokonce i nadýmání a střevních poruch. Jiné studie prokázaly, že žlutý gel obklopující semena rajčat pomáhá snížit riziko krevních sraženin. To znamená, že rajčata jsou skvělou prevencí proti mrtvicím a infarktům. Rajčata dále obsahují například niacin a folát, což jsou látky ,které do značné míry snižují srdeční problémy. Další další zdravotní výhody rajčat jsou: - působí proti impotenci a pomáhají zvyšovat počet spermií. - jsou silnými čističi krve a uvolňují infekce močových cest. - jsou bohatým zdrojem vitamínu C a A, a proto mají značné antioxidační vlastnosti. Vitamin A chrání zejména proti makulární degeneraci (degenerativní onemocnění sítnice) a zlepšuje zrak. - denní příjem 240 ml rajčatové šťávy s nízkým obsahem sodíku, může zabránit zánětlivým onemocněním, osteoporóze a Alzheimerově chorobě. - mají blahodárný vliv na pokožku a jsou široce využívány při výrobě produktů péče o pleť. S rajčaty zkrátka nikdy chybu neuděláte. Pokud máte zahrádku nebo balkon, rajčata si můžete vypěstovat. To je ideální varianta. Varianta číslo dvě je nákup rajčat v obchodech a jejich tragická kvalita. Často jsou kyselá, v lepším případě jen bez chuti. Mnohdy rozdíl v chuti mezi rajčetem a citronem téměř nepoznáte... Fotka od Hans z Pixabay
80
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...
212
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k ...
223
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...
208
Vejce jsou považovány za nejvýživnější a nejlevnější dostupnou potravinu. Jsou doslova nabité živinami. Obsahují bílkoviny, nezbytné vitamíny a minerály. Jedno vejce přidá pouze 80 kalorií k vaší denní potřebě kalorií a jen asi pět gramů tuku. Vejce obsahují bílkoviny nejvyšší kvality ze všech potravin a jsou lehce stravitelné. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro...