Top 12 nebezpečných potravinářských přídatných látek
182
Průmyslově zpracované potraviny se v dnešní době staly standardem. Mnohé z nich jsou doslova nabité nebezpečnými potravinářskými přísadami, které způsobují zdravotní problémy a komplikace. V tomto článku se dozvíte, jak mohou tyto nebezpečné látky a sloučeniny ovlivnit vaše zdraví. Pokud se jim budete co nejvíce vyhýbat, můžete tak významně snížit riziko vzniku problémů oběhové soustavy a srdce, nervových poruch nebo rakoviny.
Dusičnan sodný Dusičnan sodný (E 251) je na prvním místě seznamu nebezpečných potravinářských přídavných látek. Je vysoce toxický a stimuluje tvorbu nitrosaminů, které jsou vysoce karcinogenní (rakovinné) povahy. Tato smrtící sloučenina se nachází ve většině zpracovaného masa a působí jako dobrý konzervant, který zabraňuje růstu bakterií a rychlému rozkladu masa. Bývá často přítomen v uzeninách, zejména v různých typech párků a klobás. Vždy si přečtěte složení na obalu nebo si ho vyžádejte. Trans mastné kyseliny (tuky) Trans mastné kyseliny, najdeme ve značném množství v hamburgerech, sušenkách, chipsech a popcornu, ale také v mnoha dalších potravinách. Často je najdete v nekvalitních zmrzlinách. Jsou zodpovědné za spouštění obezity a srdečních problémů u milionů lidí na celém světě. Zatímco nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu, trans-tuky jdou ještě o krok dále. Nejenže zvyšují hladinu cholesterolu, ale také snižují množství HDL (dobrého cholesterolu) ve vašem těle, takže jste poté náchylnější k srdečním poruchám a chorobám. Olestra Možná jste o této chuťovce neslyšeli, přesto se často používá. Olestra je „netučný“ tuk, který se často nachází v bramborových chipsech. Ve skutečnosti to není nic jiného než falešný tuk - tuková náhražka. Je však známo, že se váže na vitamíny A, D, E a K rozpustné v tucích, které chrání tělo před rakovinou a posilují imunitu. Vazba olestra na tyto vitamíny vás obecně činí mnohem náchylnějšími k rakovině. U 12 procent světové populace jsou prokázané zažívací potíže zapříčiněné touto dobrůtkou. Vyměňte bramborové chipsy za ovoce nebo celozrnné sušenky. Propyl Gallate Propyl Gallate(E 310) je složkou masných výrobků, rostlinných olejů, bramborových tyčinek, žvýkaček a hotových polévkových směsí, která zabraňuje jejich zkažení. Působí v podstatě jako konzervant. Studie však ukazují, že pravidelná konzumace těchto produktů může způsobit rakovinu tlustého střeva a žaludku. Butylovaný hydroxyanisol Butylovaný hydroxyanisol (E 320), funkčně podobný propylgalátu, je zodpovědný za prevenci žluknutí olejů a jiných potravin. Výzkum však ukazuje, že hrají hlavní roli při vzniku rakovinných nádorů u potkanů. Glutamát sodný (MSG) Tato sloučenina (E 621), běžně známá jako čínská sůl, se nachází na vrcholu seznamu nebezpečných potravinářských přídatných látek. Proč? Za prvé proto, že MSG je nyní součástí téměř všeho, co konzumujete během celého dne. Tato aminokyselina se používá k ochucení salátů, polévek a dalších potravinářských výrobků a typicky se používala v čínských potravinách. Jeho použití se však rozšířilo a v současné zejména podniky rychlého občerstvení , ale také některé restaurace doslova utápí svá jídla v MSG. Studie provedené na krysách ukázaly, že téměř všechny krysy, které byly předmětem studie, měly poškozený hypotalamus (důležitá část mozku zabývající se regulačními aktivitami těla) a neurony vnitřní vrstvy sítnice pouze jednou dávkou MSG. MSG se také používá k laboratornímu vyvolání obezity u potkanů. Daleko nebezpečnější je však skutečnost, že lidé jsou na MSG 3-5krát citlivější než krysy. Aby jste se drželi dál od MSG, dávejte si pozor také na kyselinu citronovou na štítku balených potravin. Jedná se v podstatě o kyselou formu MSG. Aspartam Aspartam (E 951) je umělé sladidlo, které je zodpovědné za vznik mozkových nádorů u krys. Nahrazuje naše alternativy cukru. Je známo, že nadměrná konzumace těchto produktů zvyšuje náchylnost k lymfomům a leukémii. Když se aspartam dostane do těla, přemění se na formaldehyd a způsobuje migrénu, ztrátu zraku, záchvaty, roztroušenou sklerózu a dokonce i Parkinsonovu chorobu. Krátkodobé vedlejší účinky zahrnují bolesti hlavy a závratě. Bromičnan draselný Bromičnan draselný (E 924, v ČR je zakázaný)je oxidační činidlo používané při výrobě chleba. U této sloučeniny jsou prokázány karcinogenní účinky a také se ukázala jako nefrotoxická (toxická pro ledviny) jak u lidí, tak u zvířat. U krys se vyvinuly nádory štítné žlázy a ledvin, když byly krmeny chlebem s použitím bromičnanu draselného jako oxidačního činidla. Potravinářské barvivo Potravinářské barviva jako potravinářská modř 1 (E132)je zodpovědné za vznik rakoviny, zatímco potravinářská červeň 40 (E129) může u dětí vést k ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou). Potravinářská červeň 3 (E122), která je široce používána při pečení a dodávání umělého barviva podobného třešním, vyvolává u potkanů nádory štítné žlázy. Držte se dál od jídel a nápojů, které jsou nepřirozeně barevné. Butylovaný hydroxytoluen Butylovaný hydroxytoluen (E321)se nachází ve žvýkačkách, bramborových lupíncích a dalších balených potravinách jako konzervační látka. Je prokázáno, že způsobují rakovinu, což je řadí mezi 12 nejnebezpečnějších potravinářských přídatných látek. Jednoduchý způsob, jak se tomu vyhnout, je zkontrolovat si štítek na obalu. Mnoho značek tento konzervant nepoužívá, vybírejte proto pouze ty značky, které tuhle lahůdku nepoužívají. Chlorpropanoly Tato skupina léků je běžná v asijských potravinářských omáčkách, jako jsou černé fazole, sója a ústřicová omáčka. O dvou konkrétních látkách v této kategorii je známo, že způsobují rakovinu a jsou v mnoha zemích zakázány. Pokud je to možné, vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám a rychlému občerstvení. Pokud je to možné, vařte a pečte doma ze základních surovin. Fotka od Uwe Baumann z Pixabay
99
V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...
88
Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.
Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce...
84
Ibišek je bylina s dlouhou tradicí v lidovém léčitelství, která sahá až do starověkého Egypta, kde byl ibišek známý jako zdroj vitality a krásy. Tradovalo se, že ibišek působí povzbudivě na ženské libido, a proto Egypťané pití ibiškového čaje svým ženám často zakazovali...
Ibišek je nabitý vitamíny, je lahodný, snadno dostupný a bývá běžnou přísadou většiny ovocných čajů. V...
105
Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.
Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...