Top 12 nebezpečných potravinářských přídatných látek
184
Průmyslově zpracované potraviny se v dnešní době staly standardem. Mnohé z nich jsou doslova nabité nebezpečnými potravinářskými přísadami, které způsobují zdravotní problémy a komplikace. V tomto článku se dozvíte, jak mohou tyto nebezpečné látky a sloučeniny ovlivnit vaše zdraví. Pokud se jim budete co nejvíce vyhýbat, můžete tak významně snížit riziko vzniku problémů oběhové soustavy a srdce, nervových poruch nebo rakoviny.
Dusičnan sodný Dusičnan sodný (E 251) je na prvním místě seznamu nebezpečných potravinářských přídavných látek. Je vysoce toxický a stimuluje tvorbu nitrosaminů, které jsou vysoce karcinogenní (rakovinné) povahy. Tato smrtící sloučenina se nachází ve většině zpracovaného masa a působí jako dobrý konzervant, který zabraňuje růstu bakterií a rychlému rozkladu masa. Bývá často přítomen v uzeninách, zejména v různých typech párků a klobás. Vždy si přečtěte složení na obalu nebo si ho vyžádejte. Trans mastné kyseliny (tuky) Trans mastné kyseliny, najdeme ve značném množství v hamburgerech, sušenkách, chipsech a popcornu, ale také v mnoha dalších potravinách. Často je najdete v nekvalitních zmrzlinách. Jsou zodpovědné za spouštění obezity a srdečních problémů u milionů lidí na celém světě. Zatímco nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu, trans-tuky jdou ještě o krok dále. Nejenže zvyšují hladinu cholesterolu, ale také snižují množství HDL (dobrého cholesterolu) ve vašem těle, takže jste poté náchylnější k srdečním poruchám a chorobám. Olestra Možná jste o této chuťovce neslyšeli, přesto se často používá. Olestra je „netučný“ tuk, který se často nachází v bramborových chipsech. Ve skutečnosti to není nic jiného než falešný tuk - tuková náhražka. Je však známo, že se váže na vitamíny A, D, E a K rozpustné v tucích, které chrání tělo před rakovinou a posilují imunitu. Vazba olestra na tyto vitamíny vás obecně činí mnohem náchylnějšími k rakovině. U 12 procent světové populace jsou prokázané zažívací potíže zapříčiněné touto dobrůtkou. Vyměňte bramborové chipsy za ovoce nebo celozrnné sušenky. Propyl Gallate Propyl Gallate(E 310) je složkou masných výrobků, rostlinných olejů, bramborových tyčinek, žvýkaček a hotových polévkových směsí, která zabraňuje jejich zkažení. Působí v podstatě jako konzervant. Studie však ukazují, že pravidelná konzumace těchto produktů může způsobit rakovinu tlustého střeva a žaludku. Butylovaný hydroxyanisol Butylovaný hydroxyanisol (E 320), funkčně podobný propylgalátu, je zodpovědný za prevenci žluknutí olejů a jiných potravin. Výzkum však ukazuje, že hrají hlavní roli při vzniku rakovinných nádorů u potkanů. Glutamát sodný (MSG) Tato sloučenina (E 621), běžně známá jako čínská sůl, se nachází na vrcholu seznamu nebezpečných potravinářských přídatných látek. Proč? Za prvé proto, že MSG je nyní součástí téměř všeho, co konzumujete během celého dne. Tato aminokyselina se používá k ochucení salátů, polévek a dalších potravinářských výrobků a typicky se používala v čínských potravinách. Jeho použití se však rozšířilo a v současné zejména podniky rychlého občerstvení , ale také některé restaurace doslova utápí svá jídla v MSG. Studie provedené na krysách ukázaly, že téměř všechny krysy, které byly předmětem studie, měly poškozený hypotalamus (důležitá část mozku zabývající se regulačními aktivitami těla) a neurony vnitřní vrstvy sítnice pouze jednou dávkou MSG. MSG se také používá k laboratornímu vyvolání obezity u potkanů. Daleko nebezpečnější je však skutečnost, že lidé jsou na MSG 3-5krát citlivější než krysy. Aby jste se drželi dál od MSG, dávejte si pozor také na kyselinu citronovou na štítku balených potravin. Jedná se v podstatě o kyselou formu MSG. Aspartam Aspartam (E 951) je umělé sladidlo, které je zodpovědné za vznik mozkových nádorů u krys. Nahrazuje naše alternativy cukru. Je známo, že nadměrná konzumace těchto produktů zvyšuje náchylnost k lymfomům a leukémii. Když se aspartam dostane do těla, přemění se na formaldehyd a způsobuje migrénu, ztrátu zraku, záchvaty, roztroušenou sklerózu a dokonce i Parkinsonovu chorobu. Krátkodobé vedlejší účinky zahrnují bolesti hlavy a závratě. Bromičnan draselný Bromičnan draselný (E 924, v ČR je zakázaný)je oxidační činidlo používané při výrobě chleba. U této sloučeniny jsou prokázány karcinogenní účinky a také se ukázala jako nefrotoxická (toxická pro ledviny) jak u lidí, tak u zvířat. U krys se vyvinuly nádory štítné žlázy a ledvin, když byly krmeny chlebem s použitím bromičnanu draselného jako oxidačního činidla. Potravinářské barvivo Potravinářské barviva jako potravinářská modř 1 (E132)je zodpovědné za vznik rakoviny, zatímco potravinářská červeň 40 (E129) může u dětí vést k ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou). Potravinářská červeň 3 (E122), která je široce používána při pečení a dodávání umělého barviva podobného třešním, vyvolává u potkanů nádory štítné žlázy. Držte se dál od jídel a nápojů, které jsou nepřirozeně barevné. Butylovaný hydroxytoluen Butylovaný hydroxytoluen (E321)se nachází ve žvýkačkách, bramborových lupíncích a dalších balených potravinách jako konzervační látka. Je prokázáno, že způsobují rakovinu, což je řadí mezi 12 nejnebezpečnějších potravinářských přídatných látek. Jednoduchý způsob, jak se tomu vyhnout, je zkontrolovat si štítek na obalu. Mnoho značek tento konzervant nepoužívá, vybírejte proto pouze ty značky, které tuhle lahůdku nepoužívají. Chlorpropanoly Tato skupina léků je běžná v asijských potravinářských omáčkách, jako jsou černé fazole, sója a ústřicová omáčka. O dvou konkrétních látkách v této kategorii je známo, že způsobují rakovinu a jsou v mnoha zemích zakázány. Pokud je to možné, vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám a rychlému občerstvení. Pokud je to možné, vařte a pečte doma ze základních surovin. Fotka od Uwe Baumann z Pixabay
80
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...
185
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou....
212
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k ...
223
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...