Med - zdraví z přírody
197
Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.
Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce používán pro své léčivé vlastnosti v alternativní medicíně. Studie o medu odhalily, že med má silnou antibakteriální aktivitu na široké spektrum bakterií. Nízký obsah vody a osmotické vlastnosti dělají z medu vynikající antibakteriální přírodní produkt.
Zdravotní přínosy medu
Imunita
Med je výborným prostředkem pro zlepšení vaší imunity proti alergiím a astmatu. Med obsahuje květinové flavonoidy. Po požití med okamžitě zvyšuje hladinu antioxidantů v buňkách těla a snižuje propustnost a křehkost kapilár. Med také prokázal protirakovinné a protinádorové vlastnosti, které brání riziku rakoviny u lidí. Výzkum studentů na Xavier University v New Orleans ukázal pozitivní výsledek místního medu a jeho vlastnosti při léčbě alergií. Výsledky říkají, že med působí jako vakcína pro ty, kteří jsou alergičtí na pylová zrna. Med obsahuje stejný druh pylových zrn, které způsobují tuto alergii. Konzumací medu tělo navykneme na tato pylová zrna, snížíme pravděpodobnost imunitní reakce na ně, jako je uvolňování histaminů. Místní med je prý nejlepší druh proti alergiím. Pokud je včelař poctivý med neředí cukrem. To poznáte snadno. Většina medů vyprodukovaných v České republice krystalizuje, je to přirozená vlastnost medu a je to v pořádku. Pokud však med netvoří hladkou, ale ne tekutou hmotu a krystalky jsou zřetelně viditelné, je med buďto od sršňů( a to není...) nebo je s největší pravděpodobností pančovaný cukrem. Ale pozor, například akátový med nekrystalizuje vůbec.
Sportovní vytrvalost
Med pomáhá budovat vytrvalost u sportovců. Když si sportovci dají medové nápoje před a po důležitých sportovních akcích, nahradí všechny sacharidy a minerály strávené během tréninku nebo v extrémních podmínkách. Zatímco procházíme tréninkem, naše tělo se potí a ztrácíme minerály. Med obsahuje správné množství všech důležitých minerálů. Je jako energetický nápoj pro sportovce a atlety a pomáhá jim při budování svalů.
Hubnutí
Med je přírodní sladidlo, které obsahuje 22 aminokyselin včetně řady minerálů, které jsou důležité pro metabolismus, a proto pomáhají při prevenci obezity. Citronová šťáva s trochou medu brzy ráno je považována za účinnou léčbu celulitidy. Jedná se o účinný prostředek k urychlení shazování kil. Platí, že med a skořice jsou dalším mocným prostředkem pro efektivní hubnutí. Pro lidi, kteří milují záchvatovité přejídání, může být med po přejedení považován za účinný lék na trávení.
Antiseptické vlastnosti
K čištění ran se často užívá peroxidu vodíku. Stejná chemická látka je přítomna v medu ve velmi vhodném poměru. Uvolňuje se ředěním medu ve vodě nebo tělních tekutinách. Při aplikaci na otevřené rány, zejména popáleniny, se glukóza obsažená v medu ředí za postupného uvolňování peroxidu vodíku a díky své viskózní složce med zabraňuje přilnutí ran k obvazu a po zhojení jsou malé nebo žádné jizvy.
Med a skořice - dokonalá kombinace
Med a skořice od pradávna léčí mnoho nemocí a infekcí. Tradiční společnosti od nepaměti míchaly med a skořici, aby vyléčily lidi z běžného nachlazení, bolesti v krku a kožních infekcí. Tuto praxi stále dodržují praktici alternativní medicíny, kteří ji používají k léčbě neplodnosti u mužů a žen. Kombinace medu a skořice léčí bolesti při artritidě, cholesterol, padání vlasů a žaludeční problémy. Čistí také žaludeční vředy a pomáhá s trávením nejtěžších jídel. Nejběžnější použití medu a skořice je k léčbě nachlazení a bolesti v krku. Studie ukazují, že použití medu a skořice na kůži může vyléčit pupínky a akné.
Kosmetika
Med je široce používán v mnoha typech kosmetiky, jako jsou balzámy na rty, pleťové krémy a sprchové gely. Důvodem je to, že med se nekazí kvůli vysokému obsahu cukru. Má o 50 % větší hustotu než voda. Osmotické vlastnosti medu přisuzují jeho antibakteriální vlastnosti. Med je hustá tekutina, která působí jako dokonalý kondicionér na pleť a vlasy. Přináší hladkost pokožce a vlasům. Proto se používá v kosmetice a šamponech.
Nutriční hodnota medu na 100g
Energie: 304 kilo kalorií
Sacharidy: 82,4 gramů
Cukry: 82,12 gramů
Vláknina: 0,2 gramu
Tuk: 0 gramů
Proteiny: 0,3 gramu
Riboflavin (vitamín B2): 0,038 miligramů
Niacin (vitamín B3): 0,024 miligramu
Folát (vitamín B9): 2 mikrogramy
Vitamín C: 0,5 miligramu
Minerály obsažené v medu na 340 gramů
Vápník: 20,3 miligramů
Železo: 1,4 miligramu
Hořčík: 6,8 miligramů
Fosfor: 13,6 miligramů
Draslík: 176 miligramů
Sodík: 13,6 miligramů
Zinek: 0,7 miligramu
Měď: 0,1 miligramu
Mangan: 0,3 miligramu
Selen: 2,7 mikrogramů
Fluorid: 23,7 mikrogramů
Fotka od PollyDot z Pixabay
Fotka od Pexels z Pixabay
Fotka od Bob z Pixabay
409
Anti-aging. Moderní a často používané slovo, které není třeba překládat. Zdomácnělo v mnoha jazycích. Kdo by také chtěl stárnout rychleji než je nutné. A přestože tento proces je neodvratný, existují způsoby jak jej zpomalit. Kouzelný lektvar nespočívá ani tak v užívání „zázračných pilulek” nebo botoxů, ale v jídle, které denně konzumujeme.Pojďme se podívat na některé...
596
Matcha tea, po našem „mača čaj” (ne mačo...), je velmi populární. Získal velkou oblibu po celém světě zejména mezi vyznavači zdravého životního stylu. Co se skrývá za jeho názvem? Jak se vyrábí, co obsahuje a jaké konkrétní pozitivní účinky na lidské zdraví má tento čaj?
Svůj původ má v Japonsku. Vyrábí se mletím mladých čajových listů na prášek, díky tomu tento čaj obsahuje...
319
Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.
Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že...
494
Jsou sladká, zdravá a chutná. Na světě dnes existuje přibližně 30 000 druhů jablek různých barev a tvarů. Obsahují vše důležité. Vitamíny, minerály a vlákninu. Jejich pěstováni je nenáročné a úroda téměř vždy jistá.
Jablka by zcela jistě neměla chybět ve vašem jídelníčku. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvá a to i se slupkou. Doporučuje se alespoň jedno jablko denně jako...