hlavni_strana

registrace

  • Vývojáři potravin nespí. Nové druhy ovoce a zeleniny v obchodech

    558

    Jako malý jsem rád sledoval pohádku o dráčku Soptíkovi. Milý, malý dráček, který, jak jméno napovídá, měl soptit oheň. On však toužil stát se požárníkem. V jednom z dílů se malý Soptík vydal na dráhu vědce, kdy křížil různé druhy rostlin aby z nich dostal to nejlepší. Zkřížil například bramboru a podzemnici olejnou aby mohl bramboru hodit rovnou na pánev a jiné hity. Kdyby tak věděl...Vývoj jde v dnešní době překotně a nezadržitelně dopředu. Prudký rozvoj technologií se nevyhýbá ani potravinářství. Vznikají tak zcela nové druhy potravin, které se pomalu a nenápadně dostaly na pulty našich obchodů. Jenom nevím jestli by se milému Soptíkovi zamlouvaly. Některé z nich Vám nyní představíme.

    nove_ovoce (3)

    Broskev kamenná Hit letošního léta, ale také minulého a dle jejího množství na pultech našich obchodů, hádám i dalšího. Vzhledově připomíná klasickou broskev. Již při prvním pohmatu však poznáte, že tady něco nehraje. Je tvrdá doslova jako kámen. Pokud vám upadne, zlomí vám palec u nohy. Těžko říct proč vlastně vznikla. Asi zubařská lobby. Zuby si na ní vylámete se zárukou. Dle názoru redakce, stojí za jejím vývojem zejména nízká cena vstupních nákladů a vysoké výnosy. Meruňkový citrón Tak tohle se vyloženě nepovedlo. Původním záměrem bylo zmírnit kyselost citrónu a zároveň snížit spotřebu cukru při slazení čaje. Myšlenka dobrá, provedení pokulhává. Ukázalo se, že genetický základ meruňky citrón nepřetlačí. Výsledkem je hnusná, kyselá meruňka, která „zkřiví hubu”, stáhne žaludek a zvedne žluč. Přesto se vesele prodává dál. Byla zaznamenána i její kamenná verze. Švestko-citrón Vývojáři potravin se v citrónu vyloženě vzhlédli. Nevím, možná je to konzervačními účinky kyseliny citrónové? Těžko říct, původní vývojová dokumentace je střeženým tajemstvím. Nyní však ke švestce. Švestka - tak běžné ovoce v našich krajích. Pokud je zralá, je tak sladká chutná a plná vitamínů. Existují desítky receptů na cokoli ze švestek. Na pultech našich obchodů se však nejčastěji objevuje právě švestko-citrón. Možná má o trochu více „céčka” a déle vydrží, ale k jídlu to není. nove_ovoce (1) Jablko ne-chutné Jablka, další typické ovoce pro naší zemi. Verze toho co se ve většině obchodů nabízí,však kromě vzhledu, nemá s původním jablkem mnoho společného. Došlo zde k pokusu o křížení s obilovinami za účelem jejich lepšího zpracování při výrobě koláčů. Výsledek je žalostný. Ke zlepšení nedošlo ani při pokusu o jeho vodovou verzi, kdy byla vypuštěna veškerá sladká fruktóza. Opět lobby, nejspíše výrobců cukrovinek, ovocných šťáv a podobně. Vodní jahody Ten název možná není úplně přesný, ale podstatu vystihuje. Tady je zadání jasné. Výživoví poradci již dlouhou dobu poukazovali na přílišnou sladkost jahod. Vývojáři potravin zde vyslyšeli nejen hlasy odborné, ale i hlasy lidu. Ty na sociálních sítích tvrdí, že po ovoci se tloustne a jahody jsou přeci tak sladké...Tak ahoj jahody. Vývoj se nevyhýbá ani zelenině, vzniklo tak třeba citronové rajče (jak překvapivé, zase citrón), které se ještě před vystavením na pulty obchodů máčí v octu aby se zvýšila jeho kyselost a prodej cukru. Zde vyslovuje redakce podezření na cukrovarnickou lobby. Na druhou stranu je třeba zmínit, že některé druhy ovoce či zeleniny zažívají svůj obnovený „boom”. Jenom nevím jestli je to důvod k jásotu. Zmíním zde krásné bílé brambory, které jsou dnes v obchodech obvykle k dostání. Dříve byly tyto brambory běžnou součástí „žrádla pro prasata”, dnes to nabízí nám...A my se ptáme: proč? Tohle je jen lehký průřez nabídkou nových druhů ovoce a zeleniny v našich obchodech. Mnozí z Vás je již jistě objevili a věřím, že i mnohé další. Jak jsem se zmínil v úvodu dnešního zamyšlení, vývoj jde nezadržitelně vpřed. V případě ovoce a zeleniny (a bohužel nejen jich) by bylo fajn zařadit zpátečku. Nejsme prasata. Soptík je dnes již dospělý drak. Při pohledu na výše zmíněný žalostný vývoj, se zcela jistě nestal požárníkem.


    Další sloupky autora


    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz