Postup
1 - Fazole namočíme dle návodu, obvykle je necháme namáčet přes noc. Fazole pak vaříme ve stejné vodě do změknutí a dle potřeby dolíváme vodu. Vody by mělo být celkem 1,3 - 1,4 l vody na polévku. Přibližně v polovině vaření fazolí přidáme na kostičky nakrájené uzené maso. Na másle podusíme na drobno nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninou nakrájenou na tenké plátky a utřený česnek. Vše dobře promícháme a podusíme 10 minut. 2 - Když jsou fazole měkké vývar scedíme, ale rozhodně nevyléváme. Pouze vyndáme z polévky uzené maso. Připravíme si jíšku z másla mouky, lehce je zasmahneme, zalijeme 300 ml vody a metličkou dobře promícháme, přivedeme k varu a povaříme na staženém plameni 10 minut. Do vývaru přidáme podušenou zeleninu, protlak, koření a dle chuti sůl. Vše rozmixujeme, přidáme uvařenou jíšku, vše promícháme a povaříme na mírně staženém plameni 12 minut. Na talíři ozdobte čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.