Snadné
4 a více porcí
30 - 45 minut
Česko
Jižní Morava
Postup
1 - Mrkve oškrábeme a nakrájíme na špalíčky. Ty vložíme na pečící papír a na pekáč spolu se stroužky česneku, které vložíme na pekáč neoloupané. Na pekáči špalíčky a česnek promícháme s trochou oleje a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Mrkev pečeme 45 - 50 minut. 2 - V hrnci rozpustíme máslo, přidáme olivový olej, promícháme s másle a přidáme na drobno nakrájenou cibuli, kterou zpěníme. Potom přidáme pečený česnek, který ale již oloupeme v hrnci ho lžící rozmačkáme. Přidáme pečenou mrkev, vše zalijeme 1,5 l drůbežího vývaru, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Polévku poté rozmixujeme, přidáme tymián, pepř a dle chuti sůl. Do hotové polévky přidáme kysanou smetanu, vše metličkou důkladně promícháme, stáhneme plamen na polovinu a povaříme ještě 2 minuty. 3 - Na nepřilnavé pánvi rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájený toastový chléb, vše důkladně promícháme, stáhneme plamen a na polovinu a opečeme krutony do křupava. Obvykle stačí 2 - 3 minuty, za občasného promíchání. Polévku pak ozdobíme krutony s kostičkami opečené slaniny. No a pak si již pochutnávejte na této výjimečně chutné polévce. Dobrou chuť.