Snadné
4 a více porcí
30 - 45 minut
Česko
Střední Morava
Postup
1 - Fazole namáčíme ve vodě, ideálně přes noc. Ve stejné vodě uvaříme fazole s trochou soli a bobkovým listem. Fazole vaříme 25 minut od začátku syčení hrnce. Na polévku by jsme měli mít po uvaření fazolí cca 1,5 l vody. 2 - Na sádle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme lžíci hladké mouky, vše promícháme a vytvoříme si tak jíšku, kterou naředíme 300 ml vody. Vše přivedeme k varu, téměř stáhneme plamen a vaříme za občasného promíchání pod pokličkou 10 minut. 3 - Z předepsaných surovin vytvoříme tuhé těsto. To buďto rozválíme válečkem na tenký plát, nebo si pomůžeme strojkem na těstoviny. Vyválený plát srolujeme do ruličky, kterou následně nakrájíme na kolečka. 4 - Uvařené fazole nalijeme do polévkového hrnce, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, uvařenou jíšku, vše důkladně promícháme, trochu stáhneme plamen a vaříme 12 minut, během kterých zelenina změkne. Nakonec polévku dle chuti dosolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Přidáme nakrájené lokše Vše necháme přejít ještě 3 minuty varem. Lokše nechte pod pokličkou dojít ještě 5 minut. Hotovo. Dobrou chuť.