Snadné
4 a více porcí
30 - 45 minut
Česko
Severní Morava
Postup
1 - Hrách namáčíme dle návodu na sáčku. V tlakovém hrnci si připravíme vývar z uzeného žebra. Když máme vývar hotový, vyndáme žebro, necháme ho vychladnout a obereme z něj zbytky masa. Do uzeného vývaru přidáme hrách i s vodou, ve které se hrách namáčel. Od chvíle kdy začne hrnce syčet si nařídíme minutku a vaříme 40 minut. 2 - Hrachovo - uzený vývar vlijeme do polévkového hrnce. Celkově by jsme měli mít 1,5 - 1,7 l polévky. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, přivedeme k varu a povaříme 12 minut. Po 10 minutách vaření všechnu zeleninu a hrách rozmixujeme. Dle chuti polévku osolíme. Mezitím si na másle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme ji do polévky, přidáme také obrané maso z žebra . Nakonec do polévky přidáme majoránku, dle chuti polévku dosolíme, přidáme česnek a povaříme na mírně staženém plameni ještě 5 minut. V troubě opečeme rohlíky nakrájené na kostičky do křupava. Na talíři vložíme do polévky několik opečených kostiček rohlíku a trochu uzeného masa nakrájeného na kostičky. Zdobení polévky zakončíme přidáním čerstvé petrželky. Dobrou chuť.