Postup
1 - Nejprve si v míse smícháme cukr, vanilkový cukr a mouku. Uprostřed vytvoříme důlek do kterého dáme na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a 2 lžíce mléka. Ručním hnětením (tzv. ruční pohon) vytvoříme těsto. Je třeba mít na paměti, že těsto nemůže být tak tuhé jako linecké, za kterého formičkou vytváříme tvary, ale již ho dál nerolujeme atd. Mléko tedy přidávejte opatrně tak, aby těsto bylo takové, že ho bez problémů rozválíte a srolujete na roládu. Uvedené max 4 lžíce by měli stačit, záleží však na vaznosti mouky. 2 - Těsto rozdělíme na 2 stejné kusy a do jednoho zapracujeme lžíci kakaa. Jednotlivé kusy těsta pak rozválíme na pláty(asi 14 šířka x 26 délka), kakaový potřeme bílkem a položíme na něj světlý plát. Ten potřeme bílkem jenom do poloviny a pláty rozřízneme v té půlce.S vineme kakaovým nahoru a vytvoříme tak závin podobný knedlíku. Pak natřeme druhou polovinu a zabalíme ji opačně, tedy světlým nahoru. Oba knedle potřeme ještě jednou bílkem a necháme v chladničce ztuhnout 3 hodiny. Asi 15 minut před pečením je vyndáme z lednice. Pečeme v předehřáté troubě 20 - 25 minut na 175 stupňů - nutno hlídat. 3 - Po upečení je pečivo tvrdé, tak to má být, necháme ho v papírové krabici nebo dóze 10 - 14 dní, poté změkne. Pocukrujeme a podáváme.