Postup
1 - Hrozinky a kandované ovoce promícháme ve větší misce, přidáme rum a znovu promícháme. Takto připravené je necháme odležet 1 hodinu v lednici. Poté si připravíme kvásek. V míse rozdrolíme droždí, přidáme cukr a promícháváme ho s droždím dokud droždí není tekuté. Potom přidáme mléko, promícháme a přidáme mouku a znovu vše promícháme. Řídký, ale ne polévkový kvásek posypeme po povrchu lehce mouku , mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout v troubě předehřáté na 40 stupňů 50 minut. 2 - Do mísy hnětače vložíme mouku, cukr a vanilkový cukr, vejce, žloutky, polovinu mléka a kvásek. Spustíme hnětač na menší rychlost a když se začne tvořit těsto přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo. Když je máslo v těstě rozmíchané, dle potřeby přilijeme zbytek mléka. Je lepší mléko přidávat postupně, než těsto utopit. A máslo těsto také zjemní. Poté přidáme špetku soli a hněteme těsto stále na menší rychlost ještě 6 minut. Poté přidáme do těsta na marinované rozinky s kandovaným ovoce, trochu zvýšíme rychlost hnětače a hněteme těsto dalších 6 minut. Těsto poté po povrchu posypeme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout v troubě 2 hodiny. Těsto kyne déle, jelikož obsahuje hodně másla. 3 - Připravíme si marcipán. Do sekáčku vložíme oloupané mandle, přidáme cukr a griotku a necháme sekáček tak dlouho dělat jeho práci dokud se nevytvoří pevná hmota. Je možné že budete muset přidat o lžíci více griotky, pokud by se marcipán dlouho netvořil. Je možné, že máte menší sekáček, potom si budete muset rozdělit mandle s ostatními surovinami na dvě části. Z hotového marcipánu vytvoříme kulatý váleček. 4 - Vykynuté těsto propracujeme, vytvoříme obdélníkový plát a do první třetiny těsta vložíme váleček marcipánu. Těsto potom opatrně zavineme. Jde o to, aby místo, kde se těsto takzvaně secvakne bylo ve spodku a štóla se vám nerozjela do všech světových stran. Štólu necháme kynout jen tak dlouho dokud se trouba nerozehřeje na 150 stupňů. Při této teplotě pečte štólu 50 - 55 minut. Ihned po upečení ji potřete rozpuštěným máslem a nechte ji zcela vychladnout. Poté štólu pocukrujte a již si jen pochutnávejte. Dobrou marcipánovou chuť.