hlavni_strana

registrace

  • vareni-pecení.cz
    máslovo citronová vánočka vánoční (4).JPGmáslovo citronová vánočka vánoční (9).JPGmáslovo citronová vánočka vánoční (7).JPGmáslovo citronová vánočka vánoční (6).JPGmáslovo citronová vánočka vánoční (2).JPG
    • máslovo citronová vánočka vánoční (4).JPG
    • máslovo citronová vánočka vánoční (9).JPG
    • máslovo citronová vánočka vánoční (7).JPG
    • máslovo citronová vánočka vánoční (6).JPG
    • máslovo citronová vánočka vánoční (2).JPG
    • 0
    • Změnit měsíc

      Dnes je: 23.1. 2025

      Leden

      Únor

      Březen

      Duben

      Květen

      Červen

      Červenec

      Srpen

      Září

      Říjen

      Listopad

      Prosinec

      Snídaně

      Oběd

      Večeře

      Svačiny

    Změnit měsíc

    Dnes je: 23.1. 2025

    Leden

    Únor

    Březen

    Duben

    Květen

    Červen

    Červenec

    Srpen

    Září

    Říjen

    Listopad

    Prosinec

    Snídaně

    Oběd

    Večeře

    Svačiny

    Postup

    Na výlet s
    kolo-vylety.cz

    1 - Den předem zalijte hrozinky rumem a nechte je v něm přes noc namáčet. 2 - V zadělávací míse rozdrolíme droždí, smícháme ho s cukrem a vidličkou promícháváme dokud droždí není tekuté. Potom přidáme mléko, lehce promícháme a přidáme mouku. Vše dobře promícháme. Kvásek má být řídký, ne však jako polévka. Kvásek po povrchu poprášíme lehce mouku, mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 45 minut. Ideálním místem ke kynutí je trouba předehřátá na 40 stupňů. 3 - Ve hnětači promícháme všechny sypké suroviny s výjimkou soli. Přidáme žloutky a vykynutý kvásek a přilijeme dvě třetiny mléka. Každá mouka váže vodu (a tedy i mléko) trochu jinak. Hnětejte na malou rychlost. Když se začne tvořit těsto přidáme změklé máslo a zahněteme ho do těsta, dle potřeby dolijeme mléko. Úplně naposled přidáme na špičku nože sůl. Je důležité aby sůl a máslo nepřišli do přímého styku s kvasinkami. Pokud by jste tento postup nedodrželi těsto nepokyne. Tuk obalí kvasinky a udusí je, podobně devastující vliv na kvasinky má přímo přidaná sůl. Když máte v hnětači všechny suroviny a tvoří se těsto, nechte těsto hnětat ještě 3 minuty na menší rychlost. Následně rychlost trochu zvyšte, přidejte scezené hrozinky a hnětejte těsto ještě 7 minut. Zvýšit rychlost neznamená poskakující hnětač na lince. 4 - Vyhnětené těsto nechte kynout 90 minut na stejném místě jako kvásek. Potom těsto propracujte a rozdělte ho na dva stejné díly. Z každého dílu si odvažte stejně vážící kousky, Kolik jich bude záleží na to z kolika pramenů budete vánočku zaplétat. Pokud si nejste jisti, zda vánočku upletete, je možné použít vánočkovou formu. Upletenou vánočku nechte kynout na stejném místě jako kvásek a těsto, při stejné teplotě 35 - 40 minut. A jak poznat vykynutou vánočku? Lehce zmáčkněte těsto, pokud se rychle vrací zpět, nechte ji ještě kynout. Pokus se již nevrací, tak vám překynula. Ideální stav je někde mezi, tedy když se těsto vrací pomaleji a ne jako vystřelené péro z gauče... 5 - Vykynutou vánočku pomašlujte rozšlehaným vejcem a ozdobte napůlenými mandlemi. Vánočku vždy pečte v troubě předehřáté na 140 stupňů 45 - 50 minut (dle velikosti). Ve formě se nejspíše bude péci o trochu déle. Hotovou vánočku nechte zcela vychladnout. Tahle citronová vánočka je skutečná pochoutka, kterou si můžete upéct kdykoliv po celý rok. Ale je to Pražský vánoční speciál. Dobrou chuť.

    Surovin v seznamu

    Suroviny

  • Na kvásek







  • Na těsto














  • Ostatní






  • Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz