Postup
1 - Droždí v míse rozdrolíme, přidáme cukr a vidličkou promícháváme cukr s droždím dokud droždí není tekuté. Potom přidáme mléko, promícháme a mouku a znovu promícháme. Kvásek má být sice řídký ne však jako polévka. Kvásek po povrchu lehce posypeme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 45 minut. Tím teplým místem může být klidně trouba předehřátá na 40 stupňů, což je ideální teplota pro kynutí. 2 - V zadělávací míse promícháme mouku s cukrem, přidáme vejce a kvásek, přilijeme cca 2/3 mléka a spustíme hnětač na menší rychlost. Když se začne tvořit těsto přidáme na menší kousky nakrájené měkké máslo, případně přidáme mléko, záleží na konsistenci těsta. Když je máslo zahnětené do těsta přidáme špetku soli a hněteme na menší rychlost ještě 3 minuty. Potom lehce rychlost zvýšíme a hněteme těsto 6 minut. Rychlost zvyšujte jen trochu, rozhodně by vám neměl hnětač poskakovat po lince jak zajíc...Vyhnětené těsto opět poprašte po povrchu moukou, zakryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě 90 minut. 3 - Mezitím si připravíme náplň. Mleté ořechy smícháme s čokoládou, kterou nasekáme na co nejvíce na drobno v sekáčku. Přidáme vejce, cukr a vše důkladně promícháme. Vykynuté těsto rozdělíme na tři pláty. Na jednotlivé pláty poklademe náplň a zavineme je. Záviny necháme kynout 30 minut. Potom je pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme mletými mandlemi. Záviny pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů, po deseti minutách stáhněte teplotu na 150 stupňů a při této teplotě záviny dopečte. Doba pečení 30 - 35 minut. Záviny nechte zcela vychladnout. Na talíři můžete jednotlivé porce lehce pocukrovat. Dobrou chuť. Poznámka: do trouby na jeden plech obvykle dáte pouze dva záviny. Třetí dejte pod první plech, bude se péct trochu pomaleji. Když vyndáte první dva upečené, dáte na jejich místo třetí závin. Obvykle stačí dopéct 15 minut. Závinu na štědrovečerní tabuli budete mít jistě dost.