Postup
1 - Do mísy rozdrobíme droždí. Přidáme cukr a vidličkou droždí s cukrem promícháváme dokud droždí nezačne být tekuté. Potom přidáme 2 lžíce mléka a 3 - 4 lžíce polohrubé mouky. Kvásek má být řídký, nicméně ne polévkový. Kvásek po povrchu lehce posypeme polohrubou moukou a necháme kynout na teplém místě 50 minut. 2 - V hnětači promícháme všechny sypké suroviny s výjimkou soli, kterou přidáme do těsta až zcela naposledy. Droždí (kvásek) nesmí nikdy přijít do styku se solí, jinak těsto nevykyne. Do sypkých surovin přidáme žloutky a vejce, přidáme smetanu ke šlehání, kterou předtím dobře protřepeme. Hněteme na nižší rychlost 3 minuty. Když se začne vytvářet těsto přidáme nastrouhané máslo a špeku soli. Po 3 minutách lehce zvýšíme rychlost a hněteme těsto další 4 minuty. Pokud bude těsto hodně řídké přidejte trochu mouky. Těsto bude po uhnětení díky použitým surovinám lepkavé, ale to je v pořádku. Povrch těsta opět lehce pomoučněte a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu a 45 minut. 3 - Vykynuté těsto propracujeme, přidáme rozinky a znovu propracujeme. Těsto stočíme do bochánku jako na mazanec a tím ještě více těsto promícháme s rozinkami. Z těsta odkrajujeme 100 g kousky těsta, které v dlani stočíme do bochánku a uděláme jich přesně na jeden plech. Křehtíky necháme kynout na teplém místě 30 minut, vykynuté lehce pomašlujeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby předehřáté na 150 stupňů na 35 minut. Aby jste neměli tmavé vespod, dejte na dno trouby ještě jeden prázdný plech. Stočte si křehtíky na druhý plech nechte je opět na teplém místě kynout (nebojte se vykynou) a upečte je stejně jako první. Křehtíky nechte zcela vychladnout. Potom je potřete rozpuštěným vychladlým máslem, pocukrujte a podávejte. Křehtíky samozřejmě můžete rozpůlit a namazat zavařeninou dle vlastní chuti. Dobrou Beneckou chuť.