Postup
1 - Z celého předepsaného droždí, dvou lžic cukru, mouky a mléka si připravíme kvásek. V zadělávací míse rozdrolíme droždí, přidáme cukr a vidličkou promícháváme dokud droždí není tekuté. Potom přidáme mléko, promícháme, přidáme mouku a znovu promícháme. Kvásek má být řídký ne polévkový. Povrch posypeme hrubou moukou a necháme na teplém místě kynout 50 minut. Mouku, cukr a mléko, které jsme použili na kvásek nepočítáme do celkového množství použitých surovin. 2 - Do zadělávací mísy vložíme všechny předepsané suroviny s výjimkou soli a másla. Tyto dvě složky nesmí přijít do styku s droždím, těsto pak nevykyne. Ideální je také před hnětením těsta smíchat nejprve všechny sypké suroviny. S mlékem opatrně, přidávejte ho postupně, určitě ne všechno najednou. Každá mouka váže vodu jinak a pokud by jste do těsta nalili vše, mohli by jste si udělat spíše polévku...Když se tedy začne tvořit v hnětači těsto, přidáme změklé máslo a nakonec špetku soli, dle potřeby doléváme mléko. Těsto hněteme nejdříve na menší rychlost 3 minuty, potom rychlost trochu zvýšíme a hněteme opět 3 minuty. vymíchané těsto po povrchu lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 90 minut. Mezitím si připravíme náplně. 3 - Příprava náplní je jednoduchá s výjimkou poslední smícháme všechny předepsané suroviny. Čokoládovou připravíme takto: Dejte vařit do hrnce vodu. Mezitím si připravte suroviny na krém. V mléce metličkou důkladně promíchejte žloutky, cukr a mouku do hladka, ve směsi nesmíte mít žmolky. Když se začne voda vařit vložte do hrnce nerezovou mísu, do ní rozlámete čokoládu. Až se čokoláda rozehřeje přidejte směs v mléce rozmíchaných surovin a za stálého míchání přivedeme k varu, míchejte ideálně ručním elektrickým šlehačem. Krém je hotový když dostane konzistenci podobnou pudinku. Krém je při míchání hustý a tak poznáte , že je hotový. Nechte ho zcela vychladnout. Čokoládová náplň je alternativa k makové, která by měla být v horní vrstvě. Já ale mák moc nemusím. Pokud vám mák nevadí připravte si makovou náplň z těchto surovin: 200 g mletého máku,100 g moučkového cukru, špetky skořice a 200 ml mléka. Vše promíchejte. 4 - Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme si ho na 5 kusů. Ze čtyřech vyválíme na hladké desce obdélníkové pláty. Pátý si necháme na mřížky. Mějte na paměti, že mřížky nesmí být moc tenké, těsto pak při kynutí může popraskat. Popraskat může také když mouka není příliš kvalitní, což moc neovlivníte. Pláty není nutné výrazně vytahovat do stran aby zabraly celý plech, při pečení ještě štědrák nabude na objemu. Spodní plát potřeme povidly, další ořechovou náplní, další tvarohovou a poslední makovou nebo čokoládovou. Kdo chce může si vymyslet i jiné alternativy. Nakonec si z posledního kusu těsta vytvoříme mřížky. Mřížky pomažeme rozpuštěným máslem a navrch ještě pomašlujeme mřížky a strany štědráku rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 140 stupňů 50 - 55 minut. Každá trouba peče trochu jinak, takže štědrák v průběhu pečení kontrolujte. Nechte tento kynutý dort zcela vychladnout. Štědráku je kus..., ale je to dobrota pro celou rodinu a ještě zbude na přátele. Dobrou štědrou chuť.