Postup
1 - Jablka oloupeme odstraníme bubáky a jadřince a jablka rozpůlíme, na struhadle je nakrájíme na tenké půlměsíčky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jablka a vše důkladně promícháme. Jablka povaříme 5 minut, to stačí a potom je necháme zcela vychladnout. 2 - Mezitím si připravíme těsto. Máslo,moučkový a vanilkový cukr s citronovou kůrou a špetku soli šleháme na nejvyšší rychlost 10 minut. Potom přidáme vejce, a zašleháme je 2 minuty na stále vysokou rychlost. Potom rychlost stáhneme na polovinu, přidáme mléko a po lžících přidáváme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Po přidání poslední lžíce mouky šleháme těsto ještě 3 minuty. 3 - Koláčovou formu o průměru 24 - 26 vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy vlijeme těsto a rovnoměrně ho rozetřeme. Na těsto rozložíme vychladlá jablka, která předtím ještě dobře promícháme. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů 50 minut. Koláč necháme zcela vychladnout, lehce ho po povrchu pocukrujeme a podáváme. Dobrou chuť.