Postup
1 - Nejprve si připravíme kvásek. Všechno droždí a 2 lžíce cukru promícháváme v zadělávací míse dokud se droždí nezačne rozpouštět. Potom přidáme 2 lžíce mléka a přibližně 3 lžíce mouky. Vše důkladně promícháme. Kvásek má být samozřejmě řidší, nicméně ne jako polévka.... Poprašte hladkou moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 45 - 50 minut. 2 - Ve hnětači smíchejte všechny sypké suroviny s výjimkou soli, přidejte kvásek, vejce a přibližně 150 ml mléka. Mléko přidávejte postupně tak, aby jste neměli příliš řídké těsto. Každá mouka váže jinak vodu (a tedy i mléko). Když se začne vytvářet těsto přidejte rozpuštěné a zcela vychladlé máslo. Úplně naposled přidejte hrozinky a sůl. Sůl nikdy nesmí přijít do kontaktu s droždím- zabíjí kvasinky, nicméně těsto se bez ní také neobejde. 3 - V hnětači tedy uhněteme těsto. Hnětejte asi tak 7 minut, z toho první 3 minuty na pomalejší rychlost. Těsto by nemělo být ani řídké, ale ani tuhé, zkrátka tak akorát.Když je těsto vymíchané, posypeme ho po povrchu hladkou moukou a necháme 90 až 100 minut kynout, zakryté utěrkou na teplém místě. Z takto vykynutého těsta si odvážíme kousky ze kterých upleteme vánočku. Vánočka následně kyne 50 - 60 minut na teplém místě. Jak poznat nakynutou vánočku? Jednoduše lehce zmáčkněte těsto navrchu, pokud se namáčklé místo rychle vrátí do původní polohy je ještě čas, pokud se vrací již pomaleji je tak akorát.No a pokud se již do původní polohy nevrací je to v pytli... 4 - Vánočku pomašlujte rozšlehaným vejcem, posypte napůlenými mandlemi a vložte péct do trouby předehřáté na 160 stupňů na druhou mřížku odspodu. Dolů dejte ještě jeden plech, zabráníte tak tím tmavšímu zbarvení spodní části vánočky. Po 10 minutách pečení stáhněte teplotu na 140 stupňů a dopečte. Celková doba pečení je 45 - 50 minut dle velikosti. Mějte na pamětí, že vánočka při pečení ještě nabude. Nechte vychladnout a podávejte ji tak, jak ji máte rádi. Dobrou chuť.