Postup
1 - Nejprve si vytvoříme kvásek. Do mísy rozdrobíme všechno předepsané droždí a 2 lžíce cukru. Droždí promícháváme s cukrem dokud není tekuté. Pak přidáme 3 lžíce mouky a 2 lžíce mléka. S mlékem opatrně, někdy stačí jenom lžíce, záleží na mouce. Kvásek by měl být trochu řidší, nicméně ne jako polévka. Promícháme, na vrchu posypeme trochou mouky, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek kynout 50 minut. 2 - Ve hnětači promícháme všechny sypké suroviny, přidáme kvásek, vejce mléko a lehce 2 minuty promícháme, potom přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo, znovu 2 minuty promícháme a nakonec přidáme špetku soli. Na sůl zcela určitě nezapomínejte, pro dobré kynutí je zásadní, nicméně nesmí přijít do přímého styku s droždím. Stejně tak tuk. Proto tuk a sůl domícháváme až jako poslední. Nakonec tedy vše důkladně promícháme v hnětači 5 minut na nižší rychlost, pak rychlost hnětače nepatrně zvyšte a promíchejte ještě 3 - 4 minuty. Pokud je těsto moc řídké, přidejte trochu mouky, pokud moc tuhé přidávejte opatrně trochu mléka. Vymíchané těsto posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme v zadělávací míse kynout 90 minut. Vykynuté těsto propracujeme a zamícháme rozinky a kdo má rád mandle v těstu může přidat i mandle nasekané na drobno. 3 - Z těsta pak stočením vytvoříme mazanec a necháme opět kynout na teplém místě cca 50 minut. Mazanec již nechte kynout na plechu s pečícím papírem vespod. Jak poznat vykynutý mazanec? Zlehka ukazováčkem trochu promáčkněte těsto, pokud se vrátí na promáčknutém místě do původního tvaru jak guma, nechte ještě kynout. Pokud se bude vracet pomaleji a dodrželi jste čas kynutí, pravděpodobně bude vše ok. Překynutý mazanec tedy poznáte tak, že těsto se již do původní polohy nevrací. Nůžkami nastřihněte na vrcholku mazance kříž. Mazanec pomašlujeme opatrně rozšlehaným vejcem. Mašlujte opatrně a tak aby vám vejce nestékalo pod mazanec, měli by jste pak připečený spodek...nakonec mazanec ozdobte napůlenými mandlemi, jak kdo rád. 4 - Mazanec pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů na druhé 40 - 45 minut, nutné hlídat. Naspod trouby vložte ještě jeden prázdný plech, zabráníte tím většímu hnědnutí zespodu. Po 15 - 20 minutách stáhněte teplotu na 140 stupňů a dopečte dle předepsaného času. Mazanec nechte zcela vychladnout a podávejte, přesně tak jak to máte rádi. Dobrou českou chuť.Těsto je na 2 kusy mazance .Do receptu se dává pouze 80 g cukru na celé těsto, takže tenhle recept lze směle doporučit také všem fitness zaměřeným lidem. Dobrou chuť.