Postup
1 - Nejprve si vytvoříme kvásek. Do zadělávací mísy rozdrobíme všechno předepsané droždí a 2 lžíce cukru. Droždí promícháváme s cukrem dokud není tekuté. Pak přidáme 3 lžíce mouky a 2 lžíce mléka. S mlékem opatrně, někdy stačí jenom lžíce, záleží na mouce. Kvásek by měl být trochu řidší, nicméně ne jako polévka. Promícháme, na vrchu posypeme trochou mouky, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek kynout 50 minut. 2 - Ve hnětači promícháme všechny sypké suroviny, přidáme kvásek, vejce, postupně přilévejte mléko (každá mouka váže trochu jinak, proto přidávejte mléko postupně, je možné, že všechno nespotřebujete) a lehce 2 minuty promícháme, potom přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo, znovu 2 minuty promícháme a nakonec přidáme špetku soli. Na sůl zcela určitě nezapomínejte, pro dobré kynutí je zásadní, ale nesmí přijít do přímého styku s droždím. Stejně tak tuk.Proto tuk a sůl domícháváme až jako poslední. Nakonec tedy vše důkladně promícháme v hnětači 5 minut na nižší rychlost, pak rychlost hnětače nepatrně zvyšte a promíchejte ještě 3 - 4 minuty. Pokud je těsto moc řídké, přidejte trochu mouky, pokud moc tuhé přidávejte opatrně trochu mléka. Vymíchané těsto posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme v zadělávací míse kynout 90 minut na teplém místě. Vykynuté těsto propracujeme a zamícháme rozinky. 3 - Z těsta pak stočením vytvoříme mazance a necháme opět kynout na teplém místě cca 50 - 60 minut. Mazanec již nechte kynout na plechu s pečícím papírem vespod. Jak poznat vykynutý mazanec? Zlehka ukazováčkem trochu promáčkněte těsto, pokud se vrátí na promáčknutém místě do původního tvaru jak guma, nechte ještě kynout. Pokud se bude vracet pomaleji a dodrželi jste čas kynutí, pravděpodobně bude vše ok. Překynutý mazanec tedy poznáte tak, že těsto se již do původní polohy nevrací. Mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem. Malý trik je ve šlehaných vejcích. Použijte pouze 1/2 polovinu žloutku a celý bílek, mazanec pak tak rychle neztmavne jako když použijete celý žloutek, bude krásně propečený, to je jasný a barvu bude mít akorát. Mašlujte opatrně a tak aby vám vejce nestékalo pod mazanec, měli by jste pak připečený spodek...nakonec mazanec ozdobte napůlenými mandlemi, jak kdo rád. 4 - Mazanec pečeme v troubě předehřáté na 140 stupňů na druhé mřížce odspodu 40 - 45 minut, záleží vždy na velikosti mazance. Naspodek trouby vložte ještě jeden prázdný plech, zabráníte tím většímu hnědnutí zespodu. Mazanec nechte zcela vychladnout a podávejte, přesně tak jak to máte rádi. Dobrou českou chuť.Těsto je na 2 kusy mazance nebo tolik na kolik je rozdělíte. Do receptu se dává pouze 100 g cukru na celé těsto, takže tenhle recept lze doporučit také všem fitness zaměřeným lidem. Dobrou chuť.