Postup
1 - Nejprve si připravíme kvásek.V míse posypeme droždí 1 lžičkou moučkového cukru a rozmícháme dokud se droždí nerozpustí. Přidáme 2 lžíce mouky a 2 lžíce mléka, vše promícháme tak abychom měli řídký, ale ne tekutý kvásek Někdy mouka váže hodně vody, kvásek je pak tužší, přidejte v tomto případě trochu mléka a naopak pokud je moc řídký, přidejte trochu mouky. A pamatujte, že u pekařů na nějakém deku zase tak nesejde.Kvásek poprášíme moukou,přikryjeme utěrkou a necháme kynout 55 minut. 2 - V míse hnětači si nejprve promícháme sypké suroviny. Potom přidáme kvásek, větší část mléka, žloutky a hněteme těsto 3 minuty na spíše menší rychlost. Potom přidáme změklé máslo a dle potřeby mléko. S mlékem vždy trochu opatrně, někdy je ho potřeba více, jindy méně (záleží na mouce). Těsto hněteme na trochu vyšší rychlost 7 minut. Těsto nechte na teplejším místě vykynout v míse 1 hodinu a 45 minut. Těsto z vrchu lehce poprašte trochou mouky a přikryjte utěrkou. Těsto musí být vláčné ale ne řídké a ani tuhé... 3- Z vykynutého těsta si navážíme kousky těsta tak asi po 40 - 50 g (záleží jak velké koláčky chceme). Z těchto kousků vytvoříme v dlani kuličky. Dáme si navážený kousek těsta do středu dlaně. Druhou dlaň na ni položíme a prsty vytvoříme tzv. plůtek okolo kousku těsta. Mírným tlakem a točením horní dlaně ve směru který uznáte za vhodný stáčejte těsto do kuličky. kuličky pokládejte na pomoučněný vál. Než doděláte poslední, první již budou trochu kynout, to je ok. kuličku na vále dlaní stlačte a snažte se buď ručně nebo válečkem vytvořit pokud možno čtverec. Do prostřed vložte přiměřené množství náplně. Potáhněte vždy dva konce proti sobě a konce ve vzduchu dobře zamáčkněte. Těsto pak dobře zamáčkněte do středu. Výsledkem má být tzv. psaníčko. Je to celkem snadné, jeden dva a už to jede.. Koláče skládejte na plech pokrytý pečícím papírem. Koláče nechte ještě 30 minut kynout. Při skládání koláčů na plech mějte na paměti, že nakynou a pak se jejich objem zvýší ještě při pečení. Před pečením koláče potřete bílkem a posypte drobenkou. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů 15 - 20 minut, dle velikosti koláčků. Nechte vychladnout a mlsejte. Dobrou chuť.