Postup
1 - Nejprve si vytvoříme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí a lžíci cukru. Droždí promícháváme s cukrem dokud není tekuté. Pak přidáme lžíci mouky a 1 - 2 lžíce mléka. S mlékem opatrně, někdy stačí jenom lžíce, záleží na mouce. Promícháme, na vrchu posypeme trochou mouky, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek kynout 40 minut. 2 - Kvásek smícháme se zbytkem mouky a cukru, přidáme vejce, mléko a olej, vše důkladně promícháme a nakonec přidáme špetku soli, a vypracujeme těsto. Do těsta pak přidáme na drobné kostičky nakrájená neloupaná jablka a důkladně je zapracujeme do těsta. Těsto pak necháme kynout 60 minut pod utěrkou. 3 - Z těsta vytvoříme kulaté bochánky, které na pekáči trochu zploštíme a necháme cca 15 minut kynout. Bochánky dáme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme cca 40 minut (dle velikosti bochánků), dokud nezačnou nabírat zlatavou barvu. Bochánky pak vyndáme a ihned je pomažeme rozpuštěným máslem. Můžeme je jíst pouze pocukrované nebo až vychladnou, rozřízněte je a namažte třeba povidly nebo náplní dle vlastní chuti. Dobrou chuť.