hlavni_strana

registrace

  • vareni-pecení.cz
    máslová vánočka domácí (2).JPG
    • máslová vánočka domácí (2).JPG
    • 0
    • Změnit měsíc

      Dnes je: 22.1. 2025

      Leden

      Únor

      Březen

      Duben

      Květen

      Červen

      Červenec

      Srpen

      Září

      Říjen

      Listopad

      Prosinec

      Snídaně

      Oběd

      Večeře

      Svačiny

    Změnit měsíc

    Dnes je: 22.1. 2025

    Leden

    Únor

    Březen

    Duben

    Květen

    Červen

    Červenec

    Srpen

    Září

    Říjen

    Listopad

    Prosinec

    Snídaně

    Oběd

    Večeře

    Svačiny

    Postup

    Na výlet s
    kolo-vylety.cz

    1-Nejprve si zaděláme na kvásek a to následovně: v míse rozdrolíme a rozmícháme droždí se dvěma lžícemi cukru, promícháváme droždí s cukrem dokud není droždí „tekuté”. Přidáme 2 lžíce mléka a zasypeme 2 lžícemi mouky a promícháme. Kvásek poté lehce zvrchu pomoučníme. Kvásek má být řídký, ale ne aby měl konzistenci polévky. Pokud bude moc řídký, přidejte trochu mouky. Mouku a cukr použité na kvásek neodečítejte z předepsaných surovin. Necháme na teplém místě kynout 50 minut pod utěrkou. 2-Máslo necháme změknout. V zadělávací míse si zatím připravíme ostatní suroviny, zatím bez tuku a soli.Tuk a sůl nesmí přijít do styku s droždím. Pokud se tak stane těsto nevykyne. Suroviny v zadělávací míse tedy smícháme i s kváskem a opatrně přiléváme mléko tak aby těsto nebylo příliš řídké. Je třeba si uvědomit, že máslo nám těsto také naředí. Když se nám začne tvořit těsto přidáme máslo a nakonec špetku soli a rozinky.Těsto pak necháme kynout 60 minut na teplém místě v zakryté nádobě. Těsto obsahuje hodně tuku, proto pokyne pomaleji, ale to není na závadu. Po 60 minutách těsto propracujeme a přikryté necháme znovu kynout cca 45 minut. Pak těsto znovu propracujeme a odvážíme si asi 10 dkg kousky na vánočku. Vánočku pleteme ze šesti pramenů nebo kdo jak umí... Zapletenou vánočku necháme znovu kynout na teplém místě cca 45-50 minut. Protože těsto obsahuje hodně tuku pokyne pomalu. Nejvíce vzejde po začátku pečení. Než vánočku pomašlujeme dáme ji na pečící papír a na plech. Před pečením vánočku pomašlujeme rozšlehaným vejcem (opatrně aby vejce nestekly na spodek vánočky) a pečeme 40 - 45 minut na 160 stupňů, po 20 minutách stáhneme teplotu na 140 a dopečeme. Jak známo každá trouba peče trochu jinak...Vánočku hlídáme aby se nepřipálila (případně stáhneme teplotu). Je dobré dát na dno trouby další plech, vánočka potom ze spoda není nepříjemně nahnědlá. Necháme vychladnout a podáváme například namazanou povidly nebo jak máte rádi. Dobrou chuť.

      Surovin v seznamu

      Suroviny













    Od: Paní domácí


    Ta vánočka je moc hezká. Snad se mi povede také taková..



    Od The Žrout pro : Paní domácí


    Určitě ano. A přeji Vám dobrou chuť Paní domácí.



    Od The Žrout pro : The Žrout


    A děkuji za recept.



    Od Beruska21 pro : The Žrout


    Já také.



    Od Paní domácí pro : The Žrout


    Nemáš zač, ty Žroute!


    1


    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz