Snadné
4 a více porcí
90 a více minut
Česko
Severní Morava
Postup
1 - Nejdříve si připravíme kvásek. V míse rozdrolíme droždí a vidličkou ho promícháme s cukrem, dokud droždí není tekuté. Potom přidáme mléko, promícháme a potom přidáme mouku a znovu vše promícháme. Kvásek má být řídký a ne jako polévka! Kvásek po povrchu lehce posypeme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kvásek kynout ideálně v troubě předehřáté na 40 stupňů 50 minut. 2 - Do hnětače dáme mouku, cukr, vejce a přibližně 2/3 mléka. Spustíme hnětač na nižší rychlost, a když se začne tvořit těsto přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo. a nakonec špetku soli. Je důležité aby tuk a sůl nepřišli do přímého styku s kvasinkami, těsto pak nepokyne. Když je máslo zahnětené, mírně zvýšíme rychlost hnětače a hněteme těsto dalších 7 minut. Hotové těsto posypeme po povrchu moukou, přikryjeme utěrkou a necháme opět na 40 stupňů kynout v troubě 90 minut. 3 - Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 60 g kousky. Ty stočíme v dlani do kuličky a necháme kynout na vále 20 minut. Potom z nich vytvoříme placičky ve tvaru lehce šišatého obdélníku, pomažeme je náplní a svineme do rolky. Rolky pokládáme na plech s pečícím papírem, potřeme je teplou, ale v žádném případě ne horkou vodou, a necháme je ještě 10 minut kynout. Rolky vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme je 30 - 35 minut. Hotové rolky potřeme rozpuštěným máslem, necháme je zcela vychladnout a poté je lehce pocukrujeme moučkovým cukrem. A výtečná a jednoduchá pochoutka je hotová. Dobrou chuť.