Postup
1 - Droždí rozdrolíme, vložíme do mísy, přidáme cukr a vidličkou promícháváme dokud droždí není tekuté. Potom přidáme lžíci mléka, promícháme, přidáme lžíci hladké mouky, opět promícháme. Povrch kvásku lehce posypeme hladkou moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kvásek kynout v troubě předehřáté na 40 stupňů 45 - 50 minut. 2 - Do hnětače vložíme obě mouky, cukr, vejce, rum,přibližně polovinu mléka a přidáme kvásek. Hněteme na menší rychlost. Dle potřeby přiléváme mléko. Když se začne tvořit těsto přidáme změklé máslo, které zahněteme. Nakonec přidáme špetku soli. Tento technologický postup je potřeba dodržet aby těsto dobře kynulo. Pokud kvasinky přijdou do přímého styku s tukem nebo solí, těsto nevykyne. Mírně zvýšíme rychlost hnětače a hněteme dalších 7 minut. Povrch těsta opět lehce pomoučníme, zakryjeme utěrkou a necháme v troubě kynout při 40 stupních 90 minut. 3 - Těsto propracujeme o odvážíme si cca 55 gramové kousky, které následně v dlani stočíme do kuličky a necháme kynout 10 minut. Kuličky potom dlaní promáčkneme a válečkem vyválíme na obdélník ne širší než 4 centimetry a dlouhý cca 20 cm. Takto připravený kousek těsta navineme na nerezové trubičky na kremrole, které předtím velmi lehce potřeme olejem. Do pekáče vložíme pečící papír na ně položíme navinuté trdelníky a necháme je 30 minut kynout. 4 - V sekáčku nasekáme ořechy a promícháme je s cukrem a skořicí. Vykynuté trdelníky pomažeme dobře bílkem a ihned po namazání každého kousku je obalujeme v ořechové směsi. Trdelníky pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů 11 minut. Trdelníky nechte vychladnout, lehce je sundejte z trubiček a máte tuto tradiční pochoutku hotovou. Dobrou chuť.