Postup
1 - Droždí nadrobíme do mísy, nasypeme na něj lžíci cukru a mícháme vidličkou dokud droždí není tekuté. Poté přidáme 2 lžíce mléka, promícháme, přidáme 2 lžíce hladké mouky, opět vše promícháme. Kvásek po povrchu poprášíme, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 45 - 50 minut. Ideálním teplým místem je trouba předehřátá na 40 stupňů. 2 - Do hnětače vložíme mouku, vejce, přidáme kvásek a přilijeme 200 ml mléka. ostatní mléko doléváme postupně. Je to proto, že každá mouka váže vodu trochu jinak. Někdy více jindy méně. Hněteme na menší rychlost. Když se začne tvořit těsto, přidáme změklé máslo. Máslo zahněteme a jako poslední přidáme sůl. Opět ji zahněteme do těsta, lehce zvýšíme rychlost hnětače, ale ne tak aby tancoval na kuchyňské lince. Hněteme těsto 6 minut. Tento technologický postup určitě dodržte. Pokud se máslo a sůl dostane do přímého kontaktu s droždím, těsto nepokyne. Nechte těsto kynout opět na teplém místě 90 minut. 3 - Vykynuté těsto propracujeme. Z těsta odkrajujte kousky 0 váze 23 - 24 g. Z těchto kousků vytvořte v dlani kuličky. Než doděláte poslední, první již budou trochu nakynuté a můžete je rovzálet na prameny dlouhé cca 10 - 11 cm. Potom upleťte pletýnky. Jednoduše tak, že si na jednom konci scvaknete konečky pramenů. Prostřední nechte uprostřed a postranní přes něj přehazujte. Vytvoříte tak pletýnky. Zapletené houstičky položte na pečící papír, který si dejte předem na pekáč. nechte kynout 20 minut. 4 - Vykynuté houstičky pomašlujte lehce žloutkem promíchaným se lžičkou vody a posypte sypáním dle vlastní volby. Troubu předehřejte na 200 stupňů a na dno položte pekáč s vodou. Je to proto, že houstičky by se měly péct v páře. Vložte pekáč s pletenkami a pečete 11 - 12 minut. Nechte hotové housky vychladnout. I když...I když nejlepší jsou právě vytažené z pece! Možná jen trochu vychladlé. Ale můžete se pak trochu nadnášet...Recept je cca na 15 pletenek. Chutnají skvěle. Dobrou chuť.