Snadné
4 a více porcí
90 a více minut
Česko
Jižní Čechy
Postup
1 - V míse rozdrolíme droždí, přidáme lžící cukru a vidličkou mícháme cukr a droždí dokud se droždí nezačne rozpouštět. Potom přidáme mléko, promícháme, přidáme mouku a znovu promícháme. Kvásek má být řídký ne však jako polévka. Kvásek z vrchu lehce posypeme hladkou moukou, mísu zakryjeme utěrkou a vložíme do trouby, kterou předehřejeme na 40 stupňů. Zde necháme kvásek kynout 50 minut. 2 - Ve hnětači smícháme hladkou mouku, citronovou kůru a cukr. Přidáme postupně vykynutý kvásek, vejce a mléko. Zapneme hnětač na menší rychlost a hněteme dokud se nám nezačne tvořit těsto. S mlékem opatrně, každá mouka váže vodu (a tedy i mléko) trochu jinak. Když se začne tvořit těsto, přidáme na kostičky nakrájené máslo a opět hneteme dokud se máslo do těsta nezahněte a na malou rychlost. Nakonec přidáme špetku soli. Sůl nesmí ořijít do styku s kvasinkami, těsto by pak nyvykynulo. Dle potřeby přidáme mléko a hněteme stále na menší rychlost 3 minuty. Potom rychlost mírně zvýšíme a hněteme těsto 6 minut. Hotové těsto po povrchu lehce poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a opět necháme kynout v troubě předehřáté na 40 stupňů, tentokrát ale 90 minut. 3 - Z vykynutého těsta si vyválíme plát těsta na pekáč. Na pekáč položíme pečící papír a na něj těsto. Těsto nejprve potřeme tvarohovou náplní, kterou si připravíme smícháním předepsaných surovin. Na tvaroh potom rozložíme borůvky. Borůvky posypeme připravenou drobenkou. Dobrým trikem na drobenku, je smíchat dobře předepsané suroviny a hotovou drobenku vložit do mrazáku. Potom ji na koláč nastrouháme. Drobenka pak na koláči vypadá lépe a také lépe chutná. 4 - Koláč pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů 35 - 40 minut. Doba pečení závisí také na tom, jak široký pekáč jsme použili a tedy na jeho tloušťce. Nechte tuto dobrotu vychladnout a podávejte k čaji nebo kávě. Kdo chce může si koláč ještě trochu pocukrovat moučkovým cukrem. Dobrou Vimperskou a tedy i šumavskou chuť.