hlavni_strana

registrace

  • vareni-pecení.cz
    Velkonoční skořicový mazanec (6).JPGVelkonoční skořicový mazanec (1).JPGVelkonoční skořicový mazanec (3).JPG
    • Velkonoční skořicový mazanec (6).JPG
    • Velkonoční skořicový mazanec (1).JPG
    • Velkonoční skořicový mazanec (3).JPG
    • 0
    • Změnit měsíc

      Leden 2025

      Leden

      Únor

      Březen

      Duben

      Květen

      Červen

      Červenec

      Srpen

      Září

      Říjen

      Listopad

      Prosinec

      Snídaně

      Oběd

      Večeře

      Svačiny

    Změnit měsíc

    Leden 2025

    Leden

    Únor

    Březen

    Duben

    Květen

    Červen

    Červenec

    Srpen

    Září

    Říjen

    Listopad

    Prosinec

    Snídaně

    Oběd

    Večeře

    Svačiny

    Postup

    Na výlet s
    kolo-vylety.cz

    1 - Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy, přidáme lžíci cukru a promícháváme tak dlouho až je droždí tekuté. Potom přidáme lžíci mléka, promícháme a přidáme 2 lžíce mouky. Vše důkladně promícháme. Kvásek lehce posypeme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout 45 - 50 minut. Suroviny na kvásek s výjimkou droždí nepočítejte k předepsaným surovinám na mazanec. 2 - V míse promícháme sypké suroviny s výjimkou soli, kterou přidáme naposledy. Pokud by sůl přišla do styku s kvasinkami,těsto by nenakynulo. K sypkým surovinám přidáme kvásek , žloutky, cukr, citronovou kůru a potupně přiléváme mléko. S mlékem opatrně, každá mouka váže jinak vodu. Hněteme těsto na menší rychlost 5 minut. Když se začne tvořit těsto, můžeme přidat na kostičky nakrájené změklé máslo a špetku soli, mírně zvýšíme rychlost a hněteme těsto dalších 5 minut. Hotové těsto poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 90 minut. 3 - Vykynuté těsto propracujeme, přidáme hrozinky a kandované ovoce a zahněteme tyto suroviny do těsta. Z těsta si stočíme mazanec, který položíme na pečící papír a na pekáč. Mazanec necháme 50 minut kynout na teplém místě. Tradiční otázka. Jak poznat vykynutý mazanec? Lehce zmáčkneme prstem těsto a pokud se rychle vrací do původní polohy, ještě nechte mazanec kynout. Pokud se vrací pomaleji, bude mazanec ok. Pokud se vrací velmi pomalu až vůbec je již překynutý... 4 . Nakynutý mazanec lehce pomažeme rozšlehaným vejcem. Aby mazanec při pečení moc neztmavl,rozšlehejte bílek pouze s polovinou žloutku. Ozdobte mazanec mandlemi a pečte ho v troubě předehřáté na 145 stupňů 50 - 55 minut (každá trouba peče trochu jinak). Aby neztmavl spodek mazance, mašlujte mazanec opatrně aby vejce nenatekly pod něj a v troubě dejte dospodu ještě jeden pekáč. Hotový mazanec nechte zcela vychladnout a podávejte. Chutná výborně samotný, ale také třeba namazaný chutnou zavařeninou. Dobrou chuť.

      Surovin v seznamu

      Suroviny














    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz