Postup
1 - Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy, přidáme lžíci cukru a promícháváme tak dlouho až je droždí tekuté. Potom přidáme lžíci mléka, promícháme a přidáme 2 lžíce mouky. Vše důkladně promícháme. Kvásek lehce posypeme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout 45 - 50 minut. Suroviny na kvásek s výjimkou droždí nepočítejte k předepsaným surovinám na mazanec. 2 - V míse promícháme sypké suroviny s výjimkou soli, kterou přidáme naposledy. Pokud by sůl přišla do styku s kvasinkami,těsto by nenakynulo. K sypkým surovinám přidáme kvásek , žloutky, cukr, citronovou kůru a potupně přiléváme mléko. S mlékem opatrně, každá mouka váže jinak vodu. Hněteme těsto na menší rychlost 5 minut. Když se začne tvořit těsto, můžeme přidat na kostičky nakrájené změklé máslo a špetku soli, mírně zvýšíme rychlost a hněteme těsto dalších 5 minut. Hotové těsto poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 90 minut. 3 - Vykynuté těsto propracujeme, přidáme hrozinky a kandované ovoce a zahněteme tyto suroviny do těsta. Z těsta si stočíme mazanec, který položíme na pečící papír a na pekáč. Mazanec necháme 50 minut kynout na teplém místě. Tradiční otázka. Jak poznat vykynutý mazanec? Lehce zmáčkneme prstem těsto a pokud se rychle vrací do původní polohy, ještě nechte mazanec kynout. Pokud se vrací pomaleji, bude mazanec ok. Pokud se vrací velmi pomalu až vůbec je již překynutý... 4 . Nakynutý mazanec lehce pomažeme rozšlehaným vejcem. Aby mazanec při pečení moc neztmavl,rozšlehejte bílek pouze s polovinou žloutku. Ozdobte mazanec mandlemi a pečte ho v troubě předehřáté na 145 stupňů 50 - 55 minut (každá trouba peče trochu jinak). Aby neztmavl spodek mazance, mašlujte mazanec opatrně aby vejce nenatekly pod něj a v troubě dejte dospodu ještě jeden pekáč. Hotový mazanec nechte zcela vychladnout a podávejte. Chutná výborně samotný, ale také třeba namazaný chutnou zavařeninou. Dobrou chuť.