hlavni_strana

registrace

  • vareni-pecení.cz
    Velkonoční skořicový mazanec (6).JPGVelkonoční skořicový mazanec (1).JPGVelkonoční skořicový mazanec (3).JPG
    • Velkonoční skořicový mazanec (6).JPG
    • Velkonoční skořicový mazanec (1).JPG
    • Velkonoční skořicový mazanec (3).JPG
    • 0
    • Změnit měsíc

      Dnes je: 22.1. 2025

      Leden

      Únor

      Březen

      Duben

      Květen

      Červen

      Červenec

      Srpen

      Září

      Říjen

      Listopad

      Prosinec

      Snídaně

      Oběd

      Večeře

      Svačiny

    Změnit měsíc

    Dnes je: 22.1. 2025

    Leden

    Únor

    Březen

    Duben

    Květen

    Červen

    Červenec

    Srpen

    Září

    Říjen

    Listopad

    Prosinec

    Snídaně

    Oběd

    Večeře

    Svačiny

    Postup

    Na výlet s
    kolo-vylety.cz

    1 - Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy, přidáme lžíci cukru a promícháváme tak dlouho až je droždí tekuté. Potom přidáme lžíci mléka, promícháme a přidáme 2 lžíce mouky. Vše důkladně promícháme. Kvásek lehce posypeme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout 45 - 50 minut. Suroviny na kvásek s výjimkou droždí nepočítejte k předepsaným surovinám na mazanec. 2 - V míse promícháme sypké suroviny s výjimkou soli, kterou přidáme naposledy. Pokud by sůl přišla do styku s kvasinkami,těsto by nenakynulo. K sypkým surovinám přidáme kvásek , žloutky, cukr, citronovou kůru a potupně přiléváme mléko. S mlékem opatrně, každá mouka váže jinak vodu. Hněteme těsto na menší rychlost 5 minut. Když se začne tvořit těsto, můžeme přidat na kostičky nakrájené změklé máslo a špetku soli, mírně zvýšíme rychlost a hněteme těsto dalších 5 minut. Hotové těsto poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 90 minut. 3 - Vykynuté těsto propracujeme, přidáme hrozinky a kandované ovoce a zahněteme tyto suroviny do těsta. Z těsta si stočíme mazanec, který položíme na pečící papír a na pekáč. Mazanec necháme 50 minut kynout na teplém místě. Tradiční otázka. Jak poznat vykynutý mazanec? Lehce zmáčkneme prstem těsto a pokud se rychle vrací do původní polohy, ještě nechte mazanec kynout. Pokud se vrací pomaleji, bude mazanec ok. Pokud se vrací velmi pomalu až vůbec je již překynutý... 4 . Nakynutý mazanec lehce pomažeme rozšlehaným vejcem. Aby mazanec při pečení moc neztmavl,rozšlehejte bílek pouze s polovinou žloutku. Ozdobte mazanec mandlemi a pečte ho v troubě předehřáté na 145 stupňů 50 - 55 minut (každá trouba peče trochu jinak). Aby neztmavl spodek mazance, mašlujte mazanec opatrně aby vejce nenatekly pod něj a v troubě dejte dospodu ještě jeden pekáč. Hotový mazanec nechte zcela vychladnout a podávejte. Chutná výborně samotný, ale také třeba namazaný chutnou zavařeninou. Dobrou chuť.

      Surovin v seznamu

      Suroviny














    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz