hlavni_strana

registrace

  • vareni-pecení.cz
    velikonoční jidáše (14).JPGvelikonoční jidáše (8).JPGvelikonoční jidáše (13).JPGvelikonoční jidáše (3).JPGvelikonoční jidáše (4).JPG
    • velikonoční jidáše (14).JPG
    • velikonoční jidáše (8).JPG
    • velikonoční jidáše (13).JPG
    • velikonoční jidáše (3).JPG
    • velikonoční jidáše (4).JPG
    • 0
    • Změnit měsíc

      Dnes je: 23.1. 2025

      Leden

      Únor

      Březen

      Duben

      Květen

      Červen

      Červenec

      Srpen

      Září

      Říjen

      Listopad

      Prosinec

      Snídaně

      Oběd

      Večeře

      Svačiny

    Změnit měsíc

    Dnes je: 23.1. 2025

    Leden

    Únor

    Březen

    Duben

    Květen

    Červen

    Červenec

    Srpen

    Září

    Říjen

    Listopad

    Prosinec

    Snídaně

    Oběd

    Večeře

    Svačiny

    Postup

    Na výlet s
    kolo-vylety.cz

    1 - Droždí rozdrolíme a promícháme s dvěma lžícemi cukru krupice(vidličkou) dokud droždí není tekuté. Potom přidáme 2 lžíce mléka a přibližně 3 lžíce mouky. Kvásek má být řídký, nicméně ne jako na polévku. Kvásek posypeme moukou a necháme v míse zakryté utěrkou kynout 50 minut na teplém místě. Mléko, cukr a mouku na kvásek neodečítáme z celkového předpisu surovin. 2 - V zadělávací míse promícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidáme žloutky, vykynutý kvásek, mléko asi ze 2/3 a ve hnětači začneme hnětat těsto. Nejprve na menší rychlost 2 minuty. Pomalu dle potřeby doléváme mléko. Když se začne vytvářet těsto přidáme nastrouhané máslo a špetku soli. Je to proto, aby se tuk a sůl nedostali ke kvasinkám. Máslo nebo tuk kvasinky obalí a sůl je zabije. To bývá nejčastějším důvodem proč někomu těsto nevykyne. Pokud tedy dávkujete másla a sůl naposledy, v čase kdy se již začíná vytvářet klasické těsto je to ok a těsto kyne jako ďas. Když jsme dali do těsta všechny suroviny, mírně zvyšte rychlost a a hnětejte těsto 5 minut. Těsto potom po povrchu posypeme moukou a necháme 90 minut kynout. 3 - Vykynuté těsto propracujeme a odvážíme si 100 g kousky. Ty necháme 15 minut nakynout a potom z nich vyválíme prameny a vytvoříme jidáše. Pramen na jednom konci smotáme jako do ulitky, ale pouze do poloviny pramenu. To samé uděláme na druhém konci ale z druhé strany. Můžeme také udělat tzv. cop - oprátku. Takto vytvořené jidáše vložíme do pekáče na pečící papír, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nasekanými v sekáčku. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů 25 minut. Do spodku trouby vložte ještě jeden pekáč, zabráníte tím nepříjemnému zhnědnutí zespoda. Jidáše nechte zcela vychladnout. Dle tradice se jidáše mažou medem. Zbytek nasekaných mandlí můžeme nasypat na med nebo jiné mazání dle vlastní chuti. Jidáše si tedy můžete namazat povidly či marmeládou dle vlastní chuti. Nezapomeňte ji ale posypat zbytkem mandlí. Dobrou velikonoční chuť.

      Surovin v seznamu

      Suroviny













    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz