Postup
1 - Droždí rozdrolíme a promícháme s dvěma lžícemi cukru krupice(vidličkou) dokud droždí není tekuté. Potom přidáme 2 lžíce mléka a přibližně 3 lžíce mouky. Kvásek má být řídký, nicméně ne jako na polévku. Kvásek posypeme moukou a necháme v míse zakryté utěrkou kynout 50 minut na teplém místě. Mléko, cukr a mouku na kvásek neodečítáme z celkového předpisu surovin. 2 - V zadělávací míse promícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidáme žloutky, vykynutý kvásek, mléko asi ze 2/3 a ve hnětači začneme hnětat těsto. Nejprve na menší rychlost 2 minuty. Pomalu dle potřeby doléváme mléko. Když se začne vytvářet těsto přidáme nastrouhané máslo a špetku soli. Je to proto, aby se tuk a sůl nedostali ke kvasinkám. Máslo nebo tuk kvasinky obalí a sůl je zabije. To bývá nejčastějším důvodem proč někomu těsto nevykyne. Pokud tedy dávkujete másla a sůl naposledy, v čase kdy se již začíná vytvářet klasické těsto je to ok a těsto kyne jako ďas. Když jsme dali do těsta všechny suroviny, mírně zvyšte rychlost a a hnětejte těsto 5 minut. Těsto potom po povrchu posypeme moukou a necháme 90 minut kynout. 3 - Vykynuté těsto propracujeme a odvážíme si 100 g kousky. Ty necháme 15 minut nakynout a potom z nich vyválíme prameny a vytvoříme jidáše. Pramen na jednom konci smotáme jako do ulitky, ale pouze do poloviny pramenu. To samé uděláme na druhém konci ale z druhé strany. Můžeme také udělat tzv. cop - oprátku. Takto vytvořené jidáše vložíme do pekáče na pečící papír, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nasekanými v sekáčku. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů 25 minut. Do spodku trouby vložte ještě jeden pekáč, zabráníte tím nepříjemnému zhnědnutí zespoda. Jidáše nechte zcela vychladnout. Dle tradice se jidáše mažou medem. Zbytek nasekaných mandlí můžeme nasypat na med nebo jiné mazání dle vlastní chuti. Jidáše si tedy můžete namazat povidly či marmeládou dle vlastní chuti. Nezapomeňte ji ale posypat zbytkem mandlí. Dobrou velikonoční chuť.