Postup
1 - V zadělávací míse promícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme chladné máslo a tuk nakrájené na drobnější kostičky. Vše zpracujeme za pomocí vidličky a staré dobré ruční práce dokud nám nevznikne drobenka. Tu pak smícháme s vejcem rozšlehaným ve vodě s octem. Těsto nejprve vypracujeme ručně a když se spojí dáme ho na několik minut do hnětače dokud nám nevznikne hezké vláčné těsto. Těsto dáme zabalené v utěrce zatím do lednice a připravíme si náplň. 2 - Oloupaná jablka, zbavíme jadřinců, nakrájíme na čtvrtky a nastrouháme na tenké plátky. Hřebíček nameleme v elektrickém sekáčku. Jablka smícháme s předepsanými surovinami. Vyndáme těsto z lednice a rozdělíme na 250 g a 500 g bochánky. Větší vyválíme a rozložíme do koláčové fromy tak aby těsto na hranách bylo až nahoru. Pak na těsto rozložíme jablečnou náplň. Menší bochánek také rozválíme a přikryjeme jím koláč. Po stranách ho spojíme se spodním a následně vidličkou vytvoříme po obvodu ozdobný kraj.Koláč na povrchu propícháme opatrně vidličkou a to : 3 krát na stranách a 3 krát na uprostřed napříč koláčem (celkem 9 krát). 3 - Dáme zapéct do předehřáté trouby na 180 stupňů a 50 minut Po uplynutí 50 minut nechte ještě ve vypnuté troubě 15 minut. Nechte koláč alespoň vychladnout a podávejte. Tuhle typickou a tradiční USA dobrotu mám opravdu rád. Dobrou chuť.